Obohaťte běžné domácí menu o vynikající staročeské polévky. Jsou nejen chutné, ale i syté, výživné a plné omamující vůně!

A protože jsou většinou jednoduché na přípravu, zvládnou je levou zadní i všichni začínající kuchaři. Překvapte doma polévkami, jejichž název nikdo nejen nepřeslechne, ale vzhledem k chuťovému požitku ani nezapomene!

Jak připravit jednoduchou, ale chuťově dokonalou staročeskou chlebovou polévku? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Vaříme s Mozkem:

Zdroj: Youtube

Zakvrdlenka

Roztomilý název, že?! Polévka dostala i další pojmenování, například zadělávanka nebo zakvrdlenka. Je totiž zahuštěná smetanou, mlékem, anebo vodou, které je do ní potřeba „zakvrdlat“. Je skvělou volbou k obědu i večeři, její příprava nezabere moc úsilí a plnohodnotně uspokojí žaludek i chuťové buňky.

Tradiční pochoutka

V knize „V babiččině kuchyni od Tří králů do Vánoc“ cituje její autorka Vladimíra Jakoubková sborník Český lid XI. z roku 1902, kdy zahušťování popisují tehdejší takto:

„Hospodyně uleje do malého hrnku studené vody, dá potřebnou část mouky, dobře rozmíchá, a vlije do vařící vody, stále míchajíc. Potom nechá chvíli povařit, osolí, omastí a zakvrdlenka je hotova.“ Je jisté, že lepší chuti vždy docílíte použitím mléka a v první řadě vždy smetany.

Postup přípravy

Uvařte doma zakvrdlenku podle receptu z výše zmíněné knihy. Nejprve si oloupejte 500 g omytých syrových brambor a nakrájejte je na kostičky. Vložte je do hrnce, přidejte špetku soli, zalijte ¾ l vody a dejte vařit.

Mezitím si připravte zakvrdlenku neboli záklechtku, a to ze ¼ l vody a 1 lžíce hrubé mouky. Obě suroviny důkladně promíchejte v hrníčku nebo misce do hladké směsi bez hrudek. Vzniklou zakvrdlenku vlijte k bramborám a společně dovařte. Nakonec přidejte ocet podle chuti. Na talíře servírujte polévku s kolečky pokrájených vajíček uvařených natvrdo.

Jahelňačka

I toto pojmenování staročeské polévky je něčím půvabné a podobným způsobem vás jistě uspokojí i její chuť. Vychází ze základní suroviny, kterou jsou jáhly. V posledních letech se opět do gastronomie vrací a doporučují je i výživoví poradci.

Postup přípravy

Asi tak 100 g jáhel spařte vroucí vodou, propláchněte a nechte okapat. Následně si nechte rozpustit v hrnci 2 lžíce sádla a přidejte 1 pokrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidejte i jáhly. Nechte je lehce osmahnout, zalijte 1 l zeleninového vývaru a vařte po dobu asi 15 minut.

Mezitím si pokrájejte 1 celý pórek na kolečka, 250 g bílého zelí na nudličky a přidejte zeleninu do polévky. Dochuťte solí, pepřem, a nakonec i posekanou čerstvou petrželkou.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.jimeto.cz, www.toprecepty.cz