Houbaření je u nás jedním z nejrozšířenějších koníčků, který si stále můžete užívat naplno. Lesy jsou totiž ještě pořád plné hub a počasí jim přeje. V kuchyni mají houby poměrně široké využití a jejich chuť a vůně jsou neodolatelné. Dají se sušit, zavařovat do octa či soli, smažit, zapékat a jsou výbornou přísadou do mnoha zeleninových a těstovinových jídel, omáček, polévek i pod maso.

Houby jsou zdravé a nízkokalorické

Z hlediska kulinářského jsou houby zajímavé především svým typickým aroma, ale protože mají zároveň nízkou energetickou hodnotu, jsou ideální potravinou i při snižování váhy. Stejně tak tomu napomáhá velké množství obsažené vlákniny, která se podílí na snižování nezdravého cholesterolu.

Zastoupené aromatické látky také podporují tvorbu slin, vylučování trávicích šťáv a chuť k jídlu, tak pozor na přejídání. Houby jsou z 90 % tvořeny vodou a jsou výborným zdrojem vitamínů B, A a D. Ze stopových prvků je zastoupen selen, mangan, zinek, jód a železo. Protože houby v podstatě dodávají pokrmům slanou chuť, jsou často používány při dietách, kde je nutné omezit sůl.

Co udělat, aby byly houby lépe stravitelné

Znáte ten pocit těžkého žaludku, když si pochutnáte na houbách? Těžká stravitelnost je trošku nevýhodou, ale můžete na ni vyzrát tím, že houby nakrájíte na menší kousky. K lepší stravitelnosti přispívají i konzervační metody jako nakládaní do octa či soli nebo mléčné kvašení. Vždy je také důležité houby dostatečně dlouho vařit, smažit nebo dusit a okyselit je octem nebo citrónovou šťávou. Sušené houby před úpravou vždy alespoň na 15 minut namočte.

Houbový guláš z čerstvých lesních hub

Očistěte si tak půl kila hub, a to nožíkem a utěrkou, nemyjte je zbytečně vodou, protože by ztratily svou křupavost. Potom je nadrobno nakrájejte. Nejlepší je použít mladé tvrdé houby, například suchohřiby nebo praváky.

Oloupejte si 1 velkou cibuli a nasekejte ji najemno. Také si utřete se solí tak 2 stroužky česneku. Upražte si v hrnci 50 g slaniny pokrájené na kostičky a osmahněte na ní připravenou cibuli. Čím hnědší cibule bude, tím budete mít guláš tmavší.

Ochuťte kmínem a česnekem utřeným se solí. Jakmile cibulka zhnědne, přidejte 50 g tuku nebo klasického sádla a po rozpuštění na této směsi zprudka osmahněte pokrájené houby. Poté je zasypte 1 lžičkou sladké papriky, ½ lžičkou staročeského koření, 25 g hladké mouky a řádně promíchejte.

Pak houbovou směs zalijte vývarem a vařte, dokud nejsou houby měkké a vývar se trochu nevyvaří. Na závěr můžete přidat i trochu sušené majoránky, dodá guláši ten správný říz. Aby se plně rozvoněla, promněte ji v rukou. Guláš už dále nevařte, aby se chuť majoránky nevytratila.

A co příloha?

Houbový guláš z čerstvých lesních hub můžete servírovat například s domácím celozrnným nebo žitným chlebem, bramborami, těstovinami nebo i rýží. Někdo guláš miluje s klasickým i bramborovým knedlíkem, stejně jako ten masový.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.krkonossky.denik.cz, www.viscojis.cz