Jídlo je radost, ale i určité dobrodružství. Pokud nepatříte mezi otesánky, kteří zhltnou všechno na pár zátahů, může být pro vás stolování neuvěřitelnými výpravami za poznáním. Jídlo přináší nejen krásně naaranžované pochutiny v pyramidě různých barev, ale i chutě a voňavé zážitky, které gurmánský požitek jen znásobují. A když si k pokrmu zvolíte i vhodný nápoj, není nic lepšího na světě…

Autorka videa Vaření s Jančou vám ukáže, jak můžete využít vepřové křížové kosti. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Rodina plná hladových krků

„Pro mě je jídlo určitý rituál,“ říká čtenářka Lada z Přerova s tím, že se snaží, aby se rodina sešla alespoň při večeři. Její představa společenské události však rázem padá, protože její muž i dva synové mají hlad a pokrm zhltnou do patnácti minut.

„Pak tam sedím sama říkám si, jestli by nebylo lepší příště objednat nějaký fastfood.“ Lada kupodivu nerezignuje a snaží se svůj rodinný klan rozmazlovat dál… Její rodina miluje klasickou českou kuchyni, která spočívá v omáčkách, knedlících a sytějších pokrmech.

Recept z televize

„Mám doma spoustu starých kuchařek. Jeden recept mám ale z televizního pořadu Jiřího Babici a nedám na něj dopustit. Jde o recept na Starostův měšec! Jde o pokrm na bázi plněných závitků, ale v mnohem šťavnatější verzi.

Naše rodina ho miluje a já ho většinou dělám, když má někdo narozeniny nebo přijde návštěva. Většinou všichni pějí chválu,“ říká Lada a doporučuje vám recept vyzkoušet. Kromě gurmánského zážitku vám přinese i moment překvapení, protože závitek je napěchovaný surovinami, které vám způsobí chuťový koncert.

Starostův měšec

Spočítejte, kolik porcí potřebujete a podle toho „naplátkujte“ a naklepejte vepřovou krkovici. Na každý kousek masa dejte na kostičky nakrájenou cibuli, anglickou slaninu a olomoucké tvarůžky. Ozdobené porce masa zabalte do měšce a svažte motouzem.

Poté je narovnejte na pekáč vystlaný pečícím papírem. Pečte je ve vyhřáté troubě na 180°C asi 30 minut. Poté troubu vypněte a nechte pokrm „dojít“.

Servírování s bramborovou kaší

Masové měšce servírujte s kaší, případně s vařeným bramborem. Malá poznámka: Přestože se to nezdá, jde o velmi syté jídlo, proto jeden měšec na osobu opravdu stačí. Pokud máte doma extra velkého jedlíka, určitě ho uspokojí dva kousky. V tomto případě ale věřte, že jídlo ho natolik zasytí, že se pak zbytek večera „nehne“.

Související články

Zdroje: www.mimibazar.cz, https://fresh.iprima.cz