Víte, proč se steak jmenuje steak? Podle všeho šlo původně o označení dřevěného kolíku, na kterých se před 200 lety opékalo maso. Údajně šlo o rychlé občerstvení, které se podávalo cestujícím v amerických dostavnících, kteří po hodinách „kodrcání“ zatoužili po troše energie a dobrého jídla.

Původně se steaky dělávaly z hovězího masa, dnes je ale můžete ochutnat hned v několika variacích, je na vás, jakou si vyberete. K mání jsou třeba hovězí, vepřové, telecí nebo i specialitka z kachních prsíček.

Autor videa Mama Man´s Kichen vám ukáže, jak si připravit zeleninové steaky krok za krokem. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Masová a zeleninová verze

Klasický steak se opéká na velké ocelové pánvi s drážkovým dnem. Nesmí chybět ani kvalitní olej a bylinky, které masu propůjčí zajímavější chuť a vůni. A pak už jen záleží na jedlících, jak si chtějí svou „flákotu“ vychutnat…

Jestli syrovější, jemně, středně nebo více propečený… Dnes ale existují i jiné stravovací trendy a stále více lidí se přiklání k zdravému životnímu stylu. Proto se stává, že maso na jídelníčku občas nahradí i zelenina. A to i v případě kultovního steaku.

Hlávkové zelí v hlavní roli

Popravdě, není se čeho obávat, protože i zeleninová varianta steaku je hříšně dobrá. Zkuste ji také třeba ve variaci s hlávkovým zelí. Jak na to: Omyjte a osušte hlávku bílého zelí. Nakrájejte ji na 2 centimetry silné plátky a potřete směsí, kterou jste si připravili z 1 lžíce oleje, 2 lžic vody a grilovacího koření. Ochucené zeleninové steaky narovnejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte při 200 °C.

Servírování s přílohou

Během tepelné úpravy zeleninové steaky potírejte kořenící směsí. Jakmile se opečou na jedné straně, otočte je na druhou, aby byly dokonale propečené. Hotové zeleninové mňamky dejte na talíř a servírujte s propečenými bramborami nebo bramborovou kaší. Je to skvělá, levná a poměrně lehká večeře!

Související články

Zdraví: https://www.jimejinak.cz, https://www.toprecepty.cz