Zkuste v kuchyni přichystat něco nového! Pokud patříte mezi milovníky masa, ale rádi experimentujete, pak je steak z květáku přesně pro vás. Zeleninová alternativa nejenže vypadá velmi autenticky, ale po správné úpravě nabízí jedinečnou kombinaci chutí, která připomíná křupavou italskou pizzu. Příprava květákových steaků je navíc skoro bez práce a jistě je zvládne i každý začátečník v kuchyni.
Jak připravit květák jako "steak"? Podívejte se na toto zajímavé YouTube video na kanálu Těhotnej kuchař:
Nejen chutný, ale i zdravý steak
Květák je oblíbenou zeleninou hned z několika důvodů. Je nutričně výživný, má nízký obsah kalorií, a navíc je i dobře stravitelný. Zároveň obsahuje vysoké množství vitamínů C a K a také je výborným zdrojem vlákniny a antioxidantů. Květák je velmi variabilní, hodí se do mnoha pokrmů a vždy příjemně zasytí.
Květákové steaky
Steaky z květáku jsou skvělou volbou pro všechny, kteří hledají zdravou a chutnou alternativu k masu. K jejich přípravě budete potřebovat 1 celý květák, 1 sklenici rajčatové omáčky, 1 balíček mozzarelly, olivový olej, strouhanku, sůl a pepř. A jak přesně postupovat?
Naporcujte květák
Nejprve květák řádně očistěte a omyjte, a poté z něho vyřízněte košťál. Pak květák pokrájejte na širší plátky a každý z obou stran potřete olivovým olejem. Posléze je jedenkrát obalte ve strouhance.
Steaky pečte v troubě
Následně rovnoměrně rozložte obalené květákové steaky na plech, který jste si předem vyložili pečicím papírem. Pak vložte do předehřáté trouby na 200 stupňů Celsia a pečte zhruba 15 minut.
Fáze dochucování
Takto předpečené zeleninové steaky osolte a také lehce posypte mletým pepřem. Poté dodejte i lžíci rajčatové omáčky a posypte strouhanou mozzarellou.
Dopékání
Pak v troubě spusťte gril a pečte květákové steaky dalších 10 minut při stejné teplotě.
Můžete servírovat
Květákové steaky podávejte posypané čerstvou petrželkou. Skvěle chutnají nejen s pečenými nebo vařenými bramborami, ale jsou vynikající i se zeleninovým salátem nebo kyselou okurkou.
Tip
Do strouhanky můžete přidat také oblíbené bylinky nebo koření jako například rozmarýn, tymián nebo chilli.
Zdroje: www.rwcwpty.cz, www.toprecepty.cz, www.fresh.iprima.cz