Pokud máte chuť na steak a nemáte doma zrovna maso, máme pro vás bezmasou variantu! Recept jistě ocení i všichni vegetariáni. Vyzkoušejte jednu z vychytávek zkušeného Ládi Hrušky. Šťavnatý zelný plátek je křehký, plný chuti i vůně a jistě si ho zamilujete! Nejenže je jednoduchý na přípravu, ale navíc je zelný steak plný vitamínů a látek prospěšných našemu zdraví. Steaky ze zelí můžete podávat samostatně a doplnit je například zeleninovým salátem, ale výborně se hodí i k jakékoliv příloze.

Jak připravit steaky z pečeného zelí? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Eat Something Vegan:

Zdroj: Youtube

Zelné listy jsou lahůdka

Zelné listy jsou neskutečná pochoutka, která je plná vitamínů i živin a dá se využít do mnoha pokrmů. Dají se nejen vařit, ale i grilovat, smažit i péct. A jistě si na nich budou pochutnávat i všichni masožravci.

Steaky ze zelí

Jak tedy udělat pěkně šťavnatý steak ze zelí? Začněte marinádou! V misce smíchejte olivový olej, česnek, sůl a pepř. Dle vašich potřeb a chutí lze přidat i jiné koření nebo čerstvé bylinky.

Pokrájejte ze zelí steaky

Pokud chcete, aby steaky držely krásně pohromadě, vybírejte si zelí s pevnou hlávkou a zhruba střední velikosti. Hlávku nejprve řádně očistěte a poté ji nakrájejte na zhruba centimetrové plátky. Jednotlivé kousky zelí poté touto směsí potřete z obou stran. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem a potřený trochou oleje.

Fáze pečení

Takto připravené steaky vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte do zlatova. Jakmile je horní část steaků upečená a pěkně vybarvená, otočte je ještě jednou a namažte marinádou. V polovině pečení je můžete podlít i trochou vody, ale dejte pozor, aby zůstaly lehce křupavé a nerozvařily se. Každý steak by měl být měkký, ale neměl by se rozpadat.

Tip

Výhodou tohoto receptu je celková doba přípravy, protože během chvilky můžete tuto zdravou lahůdku servírovat na stůl. Na talíři lze steaky ze zelí posypat petrželkou a sezamovými semínky, sekanými mandlemi nebo piniovými oříšky.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.fresh.iprima.cz, www.jimejinak.cz