Saturnův i štěpánský hodokvas

Svátek svatého Štěpána je prý ještě starší než samotné Vánoce. Respektive, v této části roku čili okolo slunovratu, se kdysi slavily také slavnosti zasvěcené Saturnovi. Saturnálie byly významným svátkem ve starém Římě a až s příchodem křesťanství došlo k přejmenování při zachování podobných zvyků. Během oslav Saturna se pilo, hodovalo, otroci získali na týden svobodu a jejich páni jim dokonce někdy posluhovali.

I když křesťanství později svátek přiřklo Štěpánovi, tradice plných stolů a obžerství se zachovala. Posvícení se také neobešlo bez tancovačky, koled či lahodné pečínky! V mnohých domácnostech šlo ale o drůbež, která patřila na svatoštěpánský sváteční stůl a na štěpánské huse si můžete v některých rodinách stále pochutnat.

Na Štěpána se v českých zemích také připravuje hovězí pečeně. Špikované hovězí krájené na plátky se podává s vejcem, někdo vkládá vejce přímo do kapsy z masa, které pak peče. Mezi přílohami se nejčastěji objevuje knedlík houskový, ale také bramborový, někdo zase rád bramborovou kaši nebo rýži.

Jak připravit štěpánskou hovězí pečeni jako kuchařský mistr vám prozradí tento příspěvek z YouTube kanálu Vaříme s Mozkem. Celým receptem vás provede od začátku až do konce, a tak jistě zvládnete štěpánskou hovězí pečeni na výbornou hned na poprvé.

Zdroj: Youtube

Jaké maso na pečeni?

Na přípravu štěpánské hovězí pečeně je nutný dobrý kus masa, který je třeba nechat zatáhnout, aby si maso udrželo šťávu a nevysušovalo se. Tím nejlepším kouskem, ze kterého budete mít fantastickou pečeni, je hovězí zadní čili kýta. Je to vůbec nejhodnotnější kus a nejmasitější část z celé krávy nebo býčka. Hovězí zadní se ještě dělí na konkrétní části, z nichž se ale všechny hodí na pečeni.

V každém případě se pečeně špikuje nebo také obaluje ve slanině. Na špikování můžete mít buď jednoduchou špikovací jehlu, což je tenký kovový nástroj, do jehož uzavíratelného širšího konce stačí přiskřípnout hranolek nařezaného špeku. Následně je třeba jehlu masem protáhnout, špek uvolnit a nechat uvnitř masa. Špikování ale také můžete jednoduše udělat dlouhým úzkým nožem. Maso v místě, kde chcete vložit špek, propíchněte naskrz nožem a prsty vtlačte proužek špeku dovnitř.

Pečení pečeně

Co se týče pečeně samotné, nezáleží jen na mase a špikování, ale také byste neměli na výsledek spěchat. Na zatažení masa na horké pánvi počítejte s alespoň dvěma minutami na každou stranu masa. Někdo také rád pečeni svazuje, což lze určitě doporučit, ale není to nezbytně nutné.

Doporučuje se především pomalé pečení masa na relativně nízké teploty, respektive 90 až 120 °C. Pomalé pečení se osvědčilo, a proto se doporučuje péci klidně i přes noc. Pokud bude pečeně mírně podlitá a přikrytá víkem pekáče, nic jí nehrozí a po upečení se bude jen rozplývat na jazyku.

Vzhledem k tomu, že hovězí maso je velmi drahé, můžete se také setkat s pečení z vepřového.

Související články

Zdroje: dama.cz, apetitonline.cz