Kdo má doma brambory, ten si žije! Tahle potravina je (stejně jako třeba vajíčka) neuvěřitelně variabilní a dá se z ní udělat spousta jídel. Pečené brambory, zapékané brambory, bramboráky, bramborová kaše, tisíce příloh (od hranolek, kroket až po šťouchané či americké variace), škubánky nebo třeba obyčejná bramboračka, která nasytí a zahřeje. Není proto divu, že průměrný Čech sní ročně až 65 kilogramů těchto hlíz. A popravdě, je to jen dobře...

Brambory levné a výživné

Velkou část brambor tvoří voda. Čtvrtinu pak zaujímá škrob, vitaminy a minerály. Těch mají brambory požehnaně, kromě bromu, draslíku, fosforu a hořčíku, obsahují i zinek, železo, měď či vápník. Není divu, že jsou považovány za přírodní lék na utužení svalstva, kloubů, kostí, na podporu krvetvorby a zlepšení metabolismu. Díky velkému podílu draslíku pomáhají i cévám a srdci. Milovníci brambor mají i další výhody, třeba krásnou pleť a nehty. Závidíte? Staňte se jedním z nich. Vyzkoušejte třeba recept na tuhle bramborovou mňamku a uvidíte, že nebudete litovat.

Bramborové „mačkance“

Zdroj: Youtube

Budete potřebovat 1 kg brambor, vodu na zalití, 4 vejce, 3 stroužky česneku, mořskou sůl, černý pepř, parmezán a svazek jarní cibulky, 2 salátové okurky, 3 lžíce majonézy, steak z tuňáka (podle počtu osob) a olivový olej

Omyjte brambory, ale nekrájejte je, ani neloupejte! Hezky vcelku je nasypte do kastrolu a zalijte vodou a vařte 15 minut. Do rendlíku dejte 4 vejce, zalijte je vodou a vařte také 15 minut. Hotové brambory i vejce odstavte stranou. Rendlík s vejci slijte. Pak ho znovu naplňte studenou vodou a přidejte do ní několik kostek ledu. Pekáč vyložte pečicím papírem a položte na něj uvařené brambory. Jednu po druhé „naťukněte“ kladivem tak, aby se částečně rozpadala. Pokud nemáte kladivo, můžete místo něj použít mačkadlo na brambory.

Oloupejte a rozdrťte tři stroužky česneku. Zalijte je olivovým olejem a naneste mašlovačkou na povrch brambor. Poté jednotlivé bramborové „mačkance“ posolte, opepřete a pečte na 230 °C zhruba 15 minut. Po uplynutí čtvrthodiny brambory vytáhněte z trouby. Obraťte je vidličkou, pomažte česnekovou směsí, osole, opepřete a znovu je dejte na 15 minut péct.

Mezitím nastrouhejte parmezán. A každý upečený kousek hlízy ozdobte tímhle sýrem a dejte znovu na tři minuty zapéct. V době, kdy se brambory pečou, nakrájejte nadrobno jarní cibulku. Vložte ji do mísy a promíchejte společně s nasekanými vejci, okurkou a majonézou. Výsledný salát opepřete, promíchejte a dejte stranou.

A teď zlatý hřeb! Přichystejte si steak z tuňáka. Potřete ho olivovým olejem, osolte a osmažte na pánvi z obou stran. Rybu servírujte s pečenými bramborovými „mačkanci“ a salátem.

Zdroje: www.chovatelka.cz