Šťovíková zelná polévka s hovězím

Potřebujeme

  • 500 g hovězího masa
  • 1/4 hlávky zelí
  • bobkový list
  • celý černý pepř a sůl
  • nové malé brambory
  • 3 hrsti šťovíku
  • naťovou cibulku
  • 1 lžičku vegety
  • pažitku, kopr, čerstvou petrželku
  • 4 vejce
  • trochu zakysané smetany

Jak na to

Maso uvaříme doměkka.

V jiném hrnci uvaříme brambory, zelí nakrájené na kostky, přidáme bobkový list, pepř a sůl. V polovině vaření přidáme na proužky nakrájený šťovík, nasekanou zelenou cibulku a nakrájené maso. Dolijeme vývarem z masa, přidáme vegetu a vše dovaříme.

Jarní polévka je opravdu zelená, trochu nakyslá a opravdu velmi osvěžující.

Na každý talíř položíme polovinu vařeného vejce, nasekaný kopr s petrželkou a pažitkou, přelijeme polévkou a navrch ozdobíme lžičkou zakysané smetany.

Kopřivy léčivé

V českém lidovém léčitelství se kopřivy využívají odjakživa.

  • Z kopřiv lze vyrobit léčivou tinkturu nebo směs na čištění krve a léčbu hemoroidů.
  • Odvar je doporučován k zevnímu použití proti padání vlasů, kopřivce a svědivým vyrážkám.
  • V kopřivovém odvaru se můžete i vykoupat, prospěje to pleti.
  • Přiměřená konzumace kopřiv může mít i protirakovinné účinky a má dobrý vliv na metabolismus.

Mezi účinnými látkami, které kopřiva obsahuje, najdete například vitamin B1 a C, kyselinu mravenčí, octovou a pantotenovou, histamin a serotonin.

Kopřivová nádivka

Potřebujeme

  • 250 g uzeného bůčku
  • 100 g slaniny
  • 8 vajec
  • 6 rohlíků
  • 3 hrsti kopřiv
  • 2 lžíce sádla
  • hrst strouhanky
  • muškátový květ
  • pepř a sůl

Jak na to

Tvrdší rohlíky nakrájíme na kostičky a ponoříme je do smetany. Uzený bůček a slaninu nakrájíme také na kostičky a obojí zlehka opečeme. Listy kopřiv spaříme a nasekáme najemno.

Čtyři vejce uvaříme natvrdo, zbylá vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Žloutky rozšleháme a smícháme s rozsekanými kopřivami. Přidáme namočené rohlíky a opečené kostičky slaniny a bůčku. Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým květem. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme ho do směsi.

Do pekáčku vymazaného sádlem a vysypaného strouhankou rozmístíme polovinu syrové nádivky, na ni rozložíme na poloviny rozkrojená vejce a zakryjeme je zbytkem směsi. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C asi 45 až 50 minut.

Kuře po cikánsku

Když ještě Romové kočovali po Evropě, pekli kuřata či ryby tak, že je zabalili do kopřiv a potom vše obalili jílem. Ve žhavém popelu jíl ztvrdl. Když asi po dvou hodinách vyjmuli z jílu maso udušené v kopřivách, bylo velmi chutné. A kočovníci nepotřebovali sůl ani pepř, protože právě kopřivy daly masu potřebnou slanost i ostrost.

Kopřivový krém

Potřebujeme

  • 500 g mladých kopřiv
  • 60 g másla
  • 100 g cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 4 dl kuřecího vývaru
  • 2 dl mléka
  • 2 dl šlehačky
  • muškátový oříšek
  • sůl a pepř

Jak na to

Můžeme podávat místo polévky.

Na másle zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, zaprášíme ji moukou, osmažíme, zalijeme studeným vývarem, povaříme, přidáme mléko a najemno nasekané mladé kopřivy, sůl a koření. Na talíři zjemníme kopečkem šlehané smetany.

Palačinky s kopřivovou náplní

Potřebujeme

  • 300 ml mléka
  • 3 vejce
  • 150 g hladké mouky
  • 2 lžičky cukru
  • vanilkový cukr
  • sůl
  • citronovou kůru
  • máslo

na náplň

  • 750 g mladých kopřiv
  • 2 střední cibule
  • 30 g másla
  • olej
  • hladkou mouku
  • 2 vejce
  • sůl a pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 50 ml šlehačky (nebo kondenzovaného mléka)

Jak na to

Studeným mlékem zalijeme mouku, přidáme vejce, cukr, sůl, citronovou kůru a vanilkový cukr (můžeme přidat rum či brandy). Šleháme tak dlouho, až se přestanou dělat hrudky. Těsto má mít hustotu sladké smetany. Necháme je 20 minut odpočinout a je–li po odstátí příliš husté, přidáme mléko.

Naběračkou těsto vyléváme na tukem vymazanou rozpálenou pánev. Palačinky musí být tenké a dorůžova upečené.

Příprava náplně

Dobře oprané kopřivy zalijeme horkou vodou a 10 až 15 minut povaříme. Cibuli nakrájíme, na másle a oleji zesklovatíme, přidáme hladkou mouku, mírně prosmažíme.

Vodu z kopřiv nevyléváme ji, po vychladnutí ji použijeme jako hnojivo do zálivky květin.

Slijeme vodu z kopřiv, které necháme okapat a vrátíme je do hrnce.

Přidáme připravenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme vejce a podle chuti prolisovaný česnek. Všechno krátce povaříme, rozmixujeme a nakonec chuť kopřivového špenátu zjemníme šlehačkou nebo kondenzovaným mlékem. Chvíli prohřejeme a naplníme palačinky.

Kopřivový dort

Potřebujeme

na těsto

  • 270 g hladké mouky
  • 150 g hery
  • špetku soli
  • trochu kyselé smetany

na náplň a zálivku

  • 1 žloutek
  • zhruba 300 g kopřivových listů
  • 3 stroužky česneku
  • sůl a mletý pepř
  • špetku strouhaného muškátového oříšku
  • 120 g strouhaného sýra Primátor
  • 1/4 l kyselé smetany
  • 1/8 l zakysané smetany
  • 3 vejce

Jak na to

Z mouky, kousků hery, soli, žloutků a trochy kyselé smetany rychle vypracujeme na válu hladké těsto. Dáme je na půl hodiny do lednice proležet.

Kopřivy spaříme a rozsekáme nadrobno, ochutíme je čenekem, solí a pepřem.

Těsto rozválíme na pomoučeném válu na 4 milimetry silný kruhový plát, kterým vyložíme dno a okraje dortové formy. Kopřivový špenát rozložíme na těsto ve formě a posypeme jej strouhaným sýrem. Vše zalijeme směsí z kyselé a zakysané smetany, vajec, soli, pepře a muškátového oříšku.

Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C asi půl hodiny.