Český herec, zpěvák a komik Vlasta Burian byl jedním z nejpopulárnějších českých umělců 20. století. Dodnes je možné ho vidět v mnoha starých českých filmech, ale i některých zaznamenaných divadelních představeních a stejně tak nazpíval i mnoho populárních songů.
Kromě toho měl mnohé záliby, k nimž se dozajista řadilo i kvalitní a dobré jídlo. Věděl nejen kde mu ho naservírují, ale dokonce si od některých zkušených a prověřených šéfkuchařů nechal doma osobně vařit.
Jak správně připravit polévku z divokého šťovíku? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu:
Jaromír Trejbal
Dvorním kuchařem Vlasty Buiana byl i věhlasný Jaromír Trejbal. Narodil se roku 1905 v Lounech. Po vyučení pracoval v mnoha vyhlášených restauracích, včetně lahůdkářství U Lipperta, kde se scházela pražská smetánka.
Nabral i mnoho zkušeností v zahraničí. Pracoval například v Paříži v luxusní restauraci La Coupole Montparnasse s osmdesáti kuchaři. Praxi získal i v dalších špičkových restauracích, například v Chez Potin na Champs Elysées, v restauracích L'Espadon, ve vyhlášeném hotelu Ritz, nebo ve francouzském přímořském letovisku Biarritz a v Hotelu de Paris v Monte Carlu.
V roce 1933 se stal osobním kuchařem Vlasty Buriana, ale jeho delikatesy ochutnali i slavní králové, vévodové a šejci. Po odchodu do důchodu v roce 1965 se Jaromír Trejbal velmi aktivně věnoval propagaci a šíření svých gastronomických znalostí. Je autorem kuchařky s názvem Česká kuchyně s francouzským šarmem, kde najdete i Burianovu oblíbenou polévku ze šťovíků.
Šťovík
Kyselý šťovík se dá nejen sbírat, ale také velice snadno pěstovat na zahrádce. Tato špenátová rostlina je oblíbená již od pradávna. Často se jen tak žvýkal, ale později se pravidelně využíval jako zdravá a chutná potravina.
Velký boom zažil šťovík v období středověku i starším novověku. Začal se pěstovat ve velkém a používal se také jako účinný prostředek proti kurdějím. Šťovík je totiž doslova nabitý vitamínem C.
Šťovík je zdravá bylina, na kterou dodnes nedají dopustit v Německu a ve Francii, kde se plnohodnotně využívá v jídelníčku. Podobně je tomu i v oblasti Ukrajiny, kde je známý pod názvem „ščí“ a využívají šťovík do mnoha konkrétních pokrmů. Bývá tam i nedílnou součástí boršče.
Šťovíková polévka od Trejbala
Nejprve si osmahněte na másle 1 celou drobně nakrájenou cibuli a přidejte k nim omyté pokrájené brambory. Pak zalijte 250 ml domácí vývaru, pokud ho zrovna nemáte po ruce, použijte vodu a bujónovou kostku.
Pak přidejte i omyté listy šťovíku a nechte zhruba 30 minut vařit na mírném stupni plotýnky. Následně polévku rozmixujte tyčovým mixérem, nebo prolisujte přes jemné sítko, a nakonec zjemněte 125 ml horkého mléka a můžete začít podávat na stůl.
Zdroje: www.dadala.hyperlinkx.cz, www.toprecepty.cz, www.labuznik.cz