Díky usazení jahodových „šneků“ do podkladu z javorového sirupu budou krásně šťavnaté a citronová poleva navrchu vytvoří kontrast k jeho výrazné sladkosti.

Strawberry buns s javorovým sirupem a citronovou polevou

Těsto:

  • hladká mouka 550 g
  • cukr krupice 50 g
  • instantní droždí ½ sáčku
  • sůl špetka
  • citronová kůra z poloviny citronu
  • mléko 170 ml
  • máslo 125 g (polovina kostky)
  • vejce 2 ks

Náplň:

  • jahody 400 g
  • máslo 60 g
  • středně tmavý třtinový cukr 40 g
  • kukuřičný škrob 2 lžičky
  • Sirup na dno pekáče:
  • máslo 60 g
  • javorový sirup 100 ml

Poleva:

  • citronová šťáva z poloviny citronu (cca 2-3 lžíce)
  • moučkový cukr 120 g

Nejprve připravíme těsto. Mouku, cukr, droždí a sůl promícháme v hnětací míse nebo v nádobě robota. Máslo rozpustíme, vidličkou ho prošleháme s mlékem a vejci. Tekutou směs přilijeme k moučné směsi a ručně či v robotu vypracujeme hladké těsto. Necháme ho kynout na teplém místě cca 90 minut.

Zatím připravíme jahodovou náplň.

Jahody omyjeme a necháme dobře okapat. Nakrájíme je na drobné kostičky. Promícháme je se škrobem a necháme stranou.

Troubu předehřejeme na 190 ⁰C. Pekáč vyložíme papírem na pečení.

Vykynuté těsto rozválíme na vále poprášeném moukou na plát silný 0,5 cm. Máslo určené do jahodové náplně rozpustíme a mašlovačkou jím potřeme plát těsta. Na něj rozprostřeme jahody tak, aby u jednoho okraje zůstalo 5 cm místa. Jahody posypeme třtinovým cukrem. Od okraje naproti prázdnému pruhu svineme do rolády.

Velmi ostrým nožem krájíme 3 cm široké plátky – „šneky“.

Máslo na sirupový podklad rozpustíme a dobře rozmícháme s javorovým sirupem. Nalijeme směs na dno pekáče.

Nakrájené „šneky“ skládáme do sirupového podkladu volně vedle sebe – ještě nakynou, proto je neskládáme nijak natěsno.

Dáme péci do zlatova, cca 30-40 minut.

Ihned po dopečení připravíme polevu: Dřevěnou měchačkou utřeme cukr s citronovou šťávou do hladké bílé polevy. Polevou ozdobíme povrch ještě horkých jahodových žemliček a necháme vychladnout.