Nejen vypečené řízečky a obalovaný kapr, strouhanka se hodí i při přípravě karbanátků, nebo třeba jako sladká opečená posypka na knedlíky či koláč. Základem pro jakýkoli recept je však kvalitní surovina a doma připravená strouhanka, krásně čerstvá a křupavá, dodá každému jídlu zcela nový rozměr.

Klasická strouhanka

Základem pro přípravu strouhankové směsi je samozřejmě pečivo. Housky, rohlíky, bagety nebo třeba toustový chléb nesušte nikdy v celku, hrozí riziko vzniku plísní. Starší pečivo před sušením pokrájejte na menší kostičky, rozložte v jedné vrstvě na plech nebo tác a přikryjte papírem, případně utěrkou. Jinak se během sušení usadí na pečivu prach, který si pak namelete do jídla. Pokud chcete strouhanku neutrální chuti, není pro přípravu strouhanky určené pečivo posypané mákem, kmínem či jinými posypkami. Usušené pečivo nastrouhejte klasicky na struhadle, podrťte válečkem v uzavřeném sáčku nebo rozemele na mlýnku či v mixéru. Větší kusy zachytíte na sítu, přes které strouhanku prosejete. Strouhanku ihned spotřebujte, případně skladujte v dobře uzavíratelném obalu. Pro přípravu strouhanky lze využít i čerstvé pečivo, pokrájené je vložte na plechu do trouby rozehřáté na 150 °C a nechte sušit asi 10 minut.

Ochucená strouhanka

Nemusíte zůstat věrní klasice, drobnou změnou dosáhne vaše strouhanka zcela jiné chuti. Vynikající při obalování masa, sýrů i hub jsou ochucené strouhanky. Pro ochucení základní strouhankové směsi využijte například sušené bylinky. Bylinky nakrájejte a rozmixujte spolu s usušeným pečivem. Vhodné je určitě oregano, bazalka, petrželka či rozmarýn, přidat můžete jen jeden druh nebo je různě kombinovat. Stejně poslouží i čerstvé nasekané bylinky, pak musíte strouhanku urychleně spotřebovat. Zajímavou chuť dodá nejrůznější koření jako mletá sladká paprika, římský kmín nebo kurkuma. Do strouhanky přidejte klidně i nasekaný česnek nebo jarní cibulku, výborná je i sušená smažená cibule. Strouhanku ozvláštníte také přidáním nadrcených chilli papriček, kousku sušených rajčat nebo oliv. Výborným dochucovadlem je i strouhaný parmezán, který dodá obalovaným pokrmům jedinečnou chuť.

Křupavá strouhanka

Extra křupavý povrch zaručí pokrmům strouhanka s přídavkem krekrů či kukuřičných lupínků. Slané krekry jsou skvělé jako chuťovka k vínu, dají se ale využít ke kuchyňskému zázraku, který oslní každou návštěvu. Rozemleté krekry (klasické či s příchutí) smíchejte se strouhankou v poměru 1:1, klidně ale použijte i strouhanku čistě krekrovou. Dochuťte kořením či parmezánem a obalujte řízky tak jak jste zvyklí. Stejně lahodné budou strouhanky s přídavkem podrcených kukuřičných lupínků. Oba typy strouhanek jsou naprosto skvělé pro slavnostní pohoštění, takový kabátek sluší hlavně miniřízečkům či sýrovým kuličkám. Ještě větší dávku křupavosti zajistíte, pokud budete připravené dobroty péct v troubě. Stačí řízky či obalovaný sýr rozložit na plech s pečícím papírem, pokapat olejem či poklást plátky másla a péct do zlatova. Navíc si ušetříte nadměrnou dávku tuku při smažení a pokrm nebude tak těžký.