Zdroje: www.toprecepty.cz, www.staroceskerecepty.cz
I když může pivo jako jedna ze surovin svádět k dojmu, že jde o slanou verzi oblíbeného moučníku, jde o závin jablečný, který všichni dobře známe. Pokud však toužíte po slaném závinu, pak vřele doporučuji například špenátovou náplň se slaninou a sýrem. Je to lahůdka, kterou si můžete dát i k obědu, ale zpět k našemu klasickému staročeskému pivnímu štrúdlu.
Pivní štrúdl zvládnete jedna dvě
Pivní štrúdl není náročný. Na dvě nohavice tohoto závinu budete potřebovat následující suroviny:
300 g hladké mouky
125 ml piva
100 g tuku na pečení
1 lžíci moučkového cukru
Špetku soli
Do kuchyňského robotu dejte všechny přísady a nechejte jej vypracovat hladké těsto, které se nebude lepit. Těsto na pivní štrúdl ale můžete vypracovat i ručně a použít lze světlé, tmavé nebo polotmavé pivo. Přichystejte si nahřátý hrnec nebo mísu na teplém místě a bochníček vypracovaného těsta nechte pod pokličkou odležet. V mezičase si připravte vše na náplň.
Náplň pivního štrúdlu
Na náplň závinu si přichystejte tyto ingredience:
Asi 400 g jablek nastrouhaných na tenké plátky
2 lžíce opraných rozinek
2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
4 lžíce strouhanky (můžete mírně opražit na másle)
1 lžička mleté skořice
1 vejce na potření štrúdlu, potírat můžete i mlékem
Klasická jablečná náplň štrúdlu
Náplň štrúdlu je klasická a všichni ji dobře znáte. Chcete-li přidat na kyselosti, pak je možné část jablek nahradit třeba rebarborou. Tu však neobsahuje tradiční recept, který sestává jen z jablek, rozinek, ořechů a trošky skořice. Máslová nebo obyčejná strouhanka se dává do závinu, aby nasákla šťávu z jablek.
Jak připravit pivní štrúdl?
Z těsta vyválejte na pomoučněném válu nebo stole dva velké obdélníky a celou placku posypejte strouhankou. Na strouhanku navrstvěte jablečnou náplň a nachystejte si vidličkou rozšlehané vajíčko.
Předehřejte troubu na 180 °C a začněte štrúdl balit. Začněte kratšími stranami, potřete je troškou vejce a překládejte přes náplň delší strany. Vždy potřete vejcem, aby pěkně přilnuly k sobě. Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem švem dolů a před vložením do trouby štrúdl ještě propíchněte na několika místech špejlí a potřete ho i z vrchu. Pečte dozlatova zhruba 30 minut.