Zdroje: www.toprecepty.cz, www.staroceskerecepty.cz

I když může pivo jako jedna ze surovin svádět k dojmu, že jde o slanou verzi oblíbeného moučníku, jde o závin jablečný, který všichni dobře známe. Pokud však toužíte po slaném závinu, pak vřele doporučuji například špenátovou náplň se slaninou a sýrem. Je to lahůdka, kterou si můžete dát i k obědu, ale zpět k našemu klasickému staročeskému pivnímu štrúdlu.

Pivní štrúdl zvládnete jedna dvě

Pivní štrúdl není náročný. Na dvě nohavice tohoto závinu budete potřebovat následující suroviny:

300 g hladké mouky

125 ml piva

100 g tuku na pečení

1 lžíci moučkového cukru

Špetku soli

Do kuchyňského robotu dejte všechny přísady a nechejte jej vypracovat hladké těsto, které se nebude lepit. Těsto na pivní štrúdl ale můžete vypracovat i ručně a použít lze světlé, tmavé nebo polotmavé pivo. Přichystejte si nahřátý hrnec nebo mísu na teplém místě a bochníček vypracovaného těsta nechte pod pokličkou odležet. V mezičase si připravte vše na náplň.

Náplň pivního štrúdlu

Na náplň závinu si přichystejte tyto ingredience:

Asi 400 g jablek nastrouhaných na tenké plátky

2 lžíce opraných rozinek

2 lžíce nasekaných vlašských ořechů

4 lžíce strouhanky (můžete mírně opražit na másle)

1 lžička mleté skořice

1 vejce na potření štrúdlu, potírat můžete i mlékem

Klasická jablečná náplň štrúdlu

Náplň štrúdlu je klasická a všichni ji dobře znáte. Chcete-li přidat na kyselosti, pak je možné část jablek nahradit třeba rebarborou. Tu však neobsahuje tradiční recept, který sestává jen z jablek, rozinek, ořechů a trošky skořice. Máslová nebo obyčejná strouhanka se dává do závinu, aby nasákla šťávu z jablek.

Jak připravit pivní štrúdl?

Z těsta vyválejte na pomoučněném válu nebo stole dva velké obdélníky a celou placku posypejte strouhankou. Na strouhanku navrstvěte jablečnou náplň a nachystejte si vidličkou rozšlehané vajíčko.
Předehřejte troubu na 180 °C a začněte štrúdl balit. Začněte kratšími stranami, potřete je troškou vejce a překládejte přes náplň delší strany. Vždy potřete vejcem, aby pěkně přilnuly k sobě. Přemístěte na plech vyložený pečicím papírem švem dolů a před vložením do trouby štrúdl ještě propíchněte na několika místech špejlí a potřete ho i z vrchu. Pečte dozlatova zhruba 30 minut.

Související články