Zdroje: www.aazdravi.cz, www.prozeny.cz

Jogurtové těsto, švestky a mák

Vyzkoušejte skvělý štrúdl se švestkami a mákem, je to báječná kombinace, kterou ještě vypíchne jogurtové těsto. Zvykli jste si na listové těsto a nedáte na něj dopustit? Listové těsto je křehoučké a koupíte jej v každých potravinách, ale jogurtové vás překvapí příjemnou a nevtíravou chutí. Dobře se s ním pracuje a na jeho přípravu není potřeba nic víc než jen jogurt, máslo a mouka. Ano, přesně tak prosté to je.

Nepropásněte podzimní sklizeň a upečte si doma skvělý švestkovo makový štrúdl z jogurtového těsta i vy. Začněte tím, že rozehřejete troubu na 180 °C.

Jak připravit štrúdl z jogurtového těsta?

Na dvě nohavice štrúdlu budete potřebovat 150 g jogurtu, 70 g změklého másla a 300 g hladké mouky se špetkou soli. Všechny ingredience pokojové teploty smíchejte a rukama nebo robotem vypracujte nelepivé těsto bez hrudek. Nemusíte jej ani chladit, hned bochánek těsta rozdělte na poloviny a vyválejte tenké obdélníky.

Švestky a mák se do štrúdlu báječně hodí

Na naplnění štrúdlu budete potřebovat mletý mák a zde skutečně záleží jen na vás, jak moc máku máte rádi. Určitě je vhodné mít do každé nohavice alespoň několik lžic mletého máku. Kdo má rád makovec, klidně přidá bez problému i půl hrnku.

Dál jsou samozřejmě nutné čisté, rozpůlené a vypeckované švestky. Do každého štrúdlu bude třeba zhruba 15 kusů, takže celkem 30 švestiček. Nejlepší jsou čerstvé, ale mražené lze také použít. Na doslazení použijte půl hrnku hnědého nebo klasického cukru smíchaného s dvěma lžičkami mleté skořice.

Určitě je vám jasné, tak to bude vypadat. Mletým mákem posypejte obdélník zhruba v jeho středu. V míse promíchejte půlené švestky bez pecek s cukrem a skořicí, nečekejte až začnou švestky pouštět šťávu, hned je položte do středu těsta a zabalte. Napřed přeložte krátké strany štrůdlu. Takto hodně plněný štrúdl nelze několikrát zatočit, můžete jen obě delší strany přes střed přetáhnout a pak celou nohavici otočit spojem dolů.

Zvrchu párkrát propíchněte štrúdl vidličkou, aby se vám nepotrhal. Na potření stačí jedno rozšlehané vajíčko, troška cukru a pokud chcete tak také nasekané mandle nebo mandlové lupínky.

Štrúdl pečte na 180 °C zhruba 30 minut. Krásně zlaté upečené nohavice štrúdlu krájejte až když vychladnou.

Související články