Domácí štrůdl z tvarohového těsta je rychlý i krásný moučník.
Zdroj: Cesarz / Shutterstock

Fantastický štrúdl z prvních letních jablek: Geniálně jednoduché domácí těsto

Máte první letní jablíčka a nevíte co s nimi? Upečte si báječný štrúdl z lahodného tvarohového těsta. Navíc je krásně zabalený, a proto tehnle vynikající štrúdl potěší nejen chutí, ale i pohledem. 

Zdroje: www.kucharidodomu.czwww.jidlo.cz

Štrúdl z těsta s tvarohem zvládne každý

Štrůdl z tvarohového těsta je nejen jednoduchý, ale také výtečný zákusek. Podívejte se na krátké video, jak jej bezchybně připravit. 

Recept na tvarohový štrúdl s jablky

Štrúdl nejčastěji připravujeme z listového těsta, ale není to způsob jediný a zdaleka ne nejchutnější. Připravte si doma během chvilky, bez dlouhého chlazení a čekání vynikající tvarohové těsto, které je v kombinaci s jablky, ořechy a rozinkami skutečně lahodné a báječně křehké.

Aby štrúdl krásně vypadal, můžete jej zdobně zabalit. Prořezáním stran těsta vzniknou pruhy, které jednoduše položíte přes střed, aby vznikl efekt zapletení. Takový štrúdl nejen skvěle chutná, ale i báječně vypadá. Je to prostě ideální moučník nejen pro rodinu, ale i pro návštěvu. Vyzkoušejte jej a uvidíte.

  • Co budete na štrúdl z tvarohového těsta potřebovat? 
  • 2 vejce
  • 250 měkkého tvarohu
  • 300 hl mouky
  • 1/2 kostky másla
  • špetku soli
  • pár lžic cukru podle sladkosti jablek
  • vlašské ořechy nasekané nebo vcelku
  • malé balení rozinek
  • mletou skořici podle chuti
  • 8 jablek

Díky pruhům těsta přeloženým přes střed vypadá štrůdl jako zapletený. Díky pruhům těsta přeloženým přes střed vypadá štrúdl jako zapletený. Zdroj: O.PASH / Shutterstock

  • Jak na to?
  • Troubu předehřejte na 200 °C a začněte s přípravou těsta.
  • Do mísy nasypejte mouku a sůl, jedno vejce, máslo, tvaroh a vše dobře promíchejte. Na pomoc si můžete vzít ruční šlehač, ale nakonec bude třeba těsto vypracovat rukama.
  • Těsto uložte do ledničky a připravte si jablka.
  • Osm oloupaných jablek nastrouhejte nahrubo nebo na jemné plátky. Do nastrouhaných jablek přidejte podle chuti koření a rozinky, promíchejte a vrhněte se na tvorbu samotného štrúdlu.
  • Z těsta vyválejte tenký obdélník. Pokud budete pracovat přímo na papíru na pečení, ulehčí vám to práci s přesouváním štrúdlu na plech. Do středu rozváleného těsta dejte náplň.
  • Aby bylo možné štrúdl zabalit jakoby byl pletený, obě strany nařežte na asi 3 cm široké pruhy od krajů směrem k náplni.
  • Samotné balení – pletení štrúdlu je velmi jednoduché, i když výsledek vypadá složitě. Začněte od jednoho konce štrúdlu a překládejte pruhy přes náplň tak, aby se vždy pruhy z obou stran dotýkaly. Pak pokračujte a každé dva pruhy přetáhněte přes náplň, až se dostanete na druhý konec. Nebojte se, když těsto nepřekrývá perfektně nádivku, vůbec to nevadí. 
  • Přemístěte na plech a před vložením do trouby ještě potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut na 200 °C.

Akční letáky