obrázek z archivu ireceptar.cz

Studené večeře: papriky s tvarohem, chilská česnečka, rajčata po korsicku

A dále fazolový salát s uzenou makrelou, andaluské gaspačo, játrový knedllík s hlívou, tříbarevný sýrový závin, bedlová pomazánka s olomouckými syrečky a další čtenářské recepty na pokrmy podávané za studena.

Chilská studená česnečka

Potřebujeme 

  • 4 stroužky česneku
  • 1 mladou tykvičku
  • 50 g strouhaných mandlí
  • 2 lžíce paprikového oleje
  • 1 lžíci octa
  • pepř a sůl

Jak na to 

Nastrouhaný česnek rozetřeme se solí, pepřem, olejem, octem a mandlemi. Očištěnou a na kostky nakrájenou tykev (ale třeba i meloun, ananas nebo banán) podusíme v trošce vody a vychlazené smícháme s česnekovou směsí. Talíře zdobíme květy tykve, přidat můžeme kostky ledu. Podáváme s bílým pečivem.

Ivan Veselý, Žebrák

Andaluské gaspačoAndaluské gaspačoAutor: Archiv ireceptar.cz

Andaluské gaspačo

Z pěti plátků toastového chleba odkrojíme kůrky, chleba nakrájíme a vložíme do mixeru. Přidáme

  • 150 ml vody,
  • 750 g nakrájených rajčat,
  • 1 červenou masitou papriku,
  • 2 mladé cibulky,
  • 2—3 stroužky česneku (lze vynechat),
  • 4 lžíce olivového oleje,
  • 1 lžíci vinného octa nebo citronovou šťávu,
  • půl lžičky růžového pepře,
  • sůl.

Vše rozmixujeme. Podle chuti dochutíme solí, pepřem, citronem a tabaskem.

Studenou polévku podáváme s paprikami a mladou cibulkou nakrájenými na kostičky a s pečivem. Můžeme přidat i kostky ledu.

Blanka Poláčková, Křivoklát 

 

Polibek Korsičanky Polibek Korsičanky Autor: Archiv ireceptar.cz

Polibek Korsičanky

Na 1 porci potřebujeme 

  • 4 rajčata
  • 2 vařená vejce
  • cibuli naťovou či šalotku
  • několik stroužků česneku
  • lžičku olivového oleje
  • lžičku octa
  • sůl a cukr
  • oregano, bazalku a petrželku
  • balkánský sýr nebo nivu

Jak na to 

Rajčata nakrájíme podélně na kolečka a rozložíme na talíř. Na ně položíme na kolečka nakrájená vařená vejce.

Okořeníme oreganem (nemáme-li čerstvé, pak sušeným) nebo bazalkou a posypeme nakrájenou šalotkou nebo naťovou cibulkou. Zakapeme olejem a octem, nejlépe balzamikovým, posypeme krájeným česnekem.

Nakonec nastrouháme balkánský sýr nebo nivu. Podáváme s pečivem.

Jiřina Pouzarová, Telč

Fazolový salát s uzenou makrelouFazolový salát s uzenou makrelouAutor: Archiv ireceptar.cz

Fazolový salát s uzenou makrelou

Potřebujeme 

  • po jedné konzervě bílých a červených fazolí v nálevu
  • sůl a pepř
  • 2 lžíce octa nebo citronové šťávy
  • 4 lžíce oleje
  • 2 stonky celeru
  • 5 šalotek
  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

    Místo ryb můžeme použít uvařené a vychlazené uzené krůtí nebo kuřecí maso.

    200 g uzených makrelových filetů

Jak na to 

Fazole z konzervy důkladně propláchneme vodou v cedníku, necháme okapat a nasypeme do mísy.

Přidáme sůl, pepř, ocet nebo citronovou šťávu, olej, jemně nakrájenou celerovou nať, kolečka nakrájené šalotky a na kousky nakrájené rybí filety. Zlehka promícháme a necháme krátce rozležet v chladu.

Daniel Houška, Králíky 

Salát ze šmakouna a čerstvé zeleniny

Plátky šmakouna (proteinové, nízkokalorické suroviny vyrobené z vaječných bílků podle českého patentu) nakrájíme na kostičky a smícháme je s

  • šálkem zeleného hrášku,
  • šálkem nastrouhané mrkve, celeru, mladé kedlubny, květáku,
  • lžící nadrobno nakrájené cibule,
  • lžičkou nasekané pažitky.

Do salátu pak vmícháme 250 ml zakysané smetany, jogurtu nebo majonézy. Můžeme použít i zálivku z citronové šťávy, vody, soli a špetky cukru. Zeleninu lze kombinovat podle chuti. Salát podáváme s pečivem nebo chlebem.

Blanka Snášelová, Prosenice

Tlačenkový salátTlačenkový salátAutor: Archiv ireceptar.cz

Tlačenkový salát

Tři centimetry silné plátky tlačenky nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky a jednu větší cibuli nakrájíme nadrobno. Obě ingredience smícháme, osolíme, opepříme a přidáme nadrobno nakrájenou feferonku.

Zakápneme lžící oleje a lžičkou octa, přidáme lžíci kremžské hořčice, promícháme a necháme přes noc uležet v ledničce. Salát je ideální s česnekovými topinkami.

Jan Pavlíček, Chotěboř

Játrový knedlík s hlívou

Potřebujeme 

  • 8 housek
  • 500 g kuřecích jater
  • 150 g šunkového salámu
  • 6 vajec
  • 200 g hlívy ústřičné
  • 1 paličku česneku
  • majoránku
  • grilovací koření
  • sůl a pepř
  • sterilované zelí
  • pažitku

Jak na to 

Rohlíky nakrájíme, přidáme pokrájená játra, na kostičky pokrájený salám a hlívu. Vmícháme vejce, máslo, prolisovaný česnek, sůl, pepř a ostatní koření a vše promícháme.

Směsí naplníme salámovou fólii, kterou na koncích zavážeme provázkem a dáme na 30 minut vařit do osolené vody. Uvařený knedlík nakrájíme na plátky, které necháme vychladnout. Výborně chutná posypaný pažitkou či se zelím.

Eliška Křížovská, Svitavy

Tříbarevný sýrový závin

Potřebujeme 

  • 3 sáčky plátkového sýra
  • 1 měkký tvaroh
  • 3 sýry Lučina
  • 1 lžíci mléka
  • 50 g špenátového protlaku
  • kečup
  • sůl, bílý pepř a vegetu
  • 50 g mandlí

Jak na to 

Plátkový sýr rozehřejeme v teplé vodě, rozložíme do řady na mikrotenovou fólii a rozválíme na delší plát.

Připravíme náplň: V misce důkladně rozetřeme tvaroh, lučinu, mléko, sůl, pepř, lžičku vegety a rozsekané oloupané mandle. Náplň rozdělíme na tři díly. Jeden necháme bílý, druhý obarvíme kečupem a třetí špenátem.

Všechny tři díly náplně naneseme vedle sebe na sýrový plát a zavineme jej jako závin. Roládu pak pevně zabalíme do fólie a necháme ztuhnout v chladu.

Závin podáváme nakrájený na širší plátky s pečivem a zeleninovou oblohou.

Věra Jedličková, Radonice

Bedlová pomazánka s olomouckými syrečky

Potřebujeme 

  • 100 g bedel (mohou být i žampiony )
  • 50 g slaniny
  • 5 ks olomouckých syrečků
  • 50 g másla
  • olej na smažení
  • 1 cibuli
  • zelenou petrželku
  • mletý pepř, kmín a sůl
  • toustový chléb

Jak na to 

Očištěné houby pokrájíme a dusíme na slanině, až se odpaří šťáva. Vychladlé houby rozemeleme v masovém mlýnku spolu s olomouckými syrečky, okořeníme, vmícháme máslo a nadrobno posekanou cibulku a vypracujeme jemnou pomazánku.

Na pánvi opečeme topinky, které potíráme pomazánkou a zdobíme nadrobno nasekanou petrželovou natí (může být i pažitka, nebo na plátky rozkrájené ředkvičky). Jídlo je dobré k pivu i vínu.

Jiří Mika, Karlovy Vary

Třikrát majonéza

Letní majonéza

Dobře promícháme 200 ml koupené majonézy, 100 ml jogurtu a jemně nakrájenou zelenou nať (například kopr, bazalku, pažitku apod.) a podle chuti osolíme.

Majonéza bez vajec

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Všechny tři typy majonéz můžeme použít místo klasické majonézy v letních salátech.

 

Nejlépe ručním mixérem promícháme 100 ml mléka, 2 tavené sýry, sůl a mletý pepř. I tuto majonézu můžeme dochutit bylinkami, případně česnekem.

Majonéza s kysanou smetanou

Ručním mixérem dobře promícháme 2 natvrdo vařená pokrájená vejce, 200 ml mléka, půl lžičky cukru, pár kapek octa, 1 lžičku hořčice, 1 lžičku zakysané smetany, pár kapek oleje, sůl podle chuti.

Eva Mikysková, Třebíč 

Papriky plněné tvarohem a játrovkou 

Potřebujeme 

  • 4 zelené a 4 červené papriky
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 menší cibuli
  • špetku sladké papriky
  • smetanu
  • pažitku
  • 2 játrovky
  • 100 g másla¨
  • 50 g strouhaného křenu
  • sůl

Jak na to 

Papriky omyjeme, podélně rozřízneme a vyčistíme.

Osolený a paprikou okořeněný tvaroh spolu se smetanou zpracujeme na jemný krém, do kterého vmícháme drobně nasekanou cibuli a pažitku.

Játrovky rozmícháme se dvěma lžícemi vody, přidáme křen a změklé máslo, lehce osolíme a vše rovněž utřeme na jemný krém.

Tvarohem plníme červené a játrovkou zelené papriky. Podáváme s pečivem.

Ivan Veselý, Žebrák

Špenátové řezy 

Potřebujeme

  • 100 g taveného sýra
  • 100 g rostlinného tuku
  • 100 g mraženého špenátového protlaku
  • 300 g sýra Eidam
  • hlávkový salát
  • petrželovou nať
  • rajčata
  • pažitku

Jak na to 

Z taveného sýra, tuku a rozmraženého špenátu vyšleháme pěnu a vmícháme do ní nadrobno pokrájené zelené natě. Na plech vyložený alobalem pak střídavě vrstvíme plátky sýra a sýrovou pěnu – poslední vrstvu tvoří plátky sýra. Plech necháme několik hodin vychladit v chladničce a vychladlý plát pak krájíme na řezy, které zdobíme kolečky rajčat, salátem a zelenými natěmi.

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Foto Jiří Poláček

Akční letáky