Studentský řízek hlásí návrat, ano, v některých restauracích se ho dočkáte na jídelním lístku! Socialistický levný „řízek“ z gothaje byl k dostání téměř všude, lidé si ho běžně připravovali i doma. V dnešní době sehnat gothaj z kvalitních surovin je skoro nadlidský úkol. Ale i gothaj může být delikátní záležitostí, pokud narazíte na ten pravý!

Gothaj

Salám pocházející z Německa je pojmenován podle města Gotha, které se nachází v Sasku. Na konci 19. století výrobu umožnily nové uzenářské stroje, které dosahovaly vyšších výkonů.

U nás seženete lahodný gothaj z Tišnova, kde ho vyrábějí podle receptury z roku 1977. Zakladatel firmy, pan Steinhauser, popisuje jeho výrobu následovně: „Začíná se jemně vysekaným hovězím masem 80% libovosti a ochutí se kořením. Jde vlastně o takový tatarák. A aby neměl tak pevnou konzistenci, přidá se vepřové maso, sádlo a tučný lalok. Na salámu musí být tuková zrna. Dochucuje se samozřejmě paprikou, muškátovým květem, černým pepřem a česnekem.“

Jak na studentský řízek?

Klasická socialistická varianta

V řeznictví si řekněte, aby vám uřízli cca 1,5 cm silné plátky gothaje. Dále budete potřebovat jedno vajíčko, půl deci mléka, dvě lžíce hladké mouky, sůl a pepř.

Nejprve začněte těstíčkem. Do nádoby vlijte mléko, rozklepněte vejce, ochuťte solí a pepřem podle své chuti. Přidejte nejdřív jednu lžíci mouky, a až vše spojíte, ohodnoťte konzistenci těstíčka, a až podle toho teprve přidejte další várku mouky.

Teď už je na řadě obalování. Salám obalte v mouce, a poté ponořte do testíčkové lázně. Vložte do rozpáleného oleje na pánev a osmahněte na mírnějším plameni, aby se těstíčko dobře propeklo a salám se ohřál.

Příloha? Ta je na vás. Můžete si jej dopřát jen tak v rozkrojené housce, dříve se však studentský řízek podával především s bramborovou kaší a nakládanou okurkou.

Těstíčka i jinak

Vybrat si můžete samozřejmě z velkého množství těstíček, lidé vymýšleli a zkoušeli různé kombinace. Některé se jim moc nevydařili, tím pádem je už víckrát nedělali, ale občas se to náramně vyvedlo! Máme jich pro vás několik, můžete je vyzkoušet a vybrat si ten NEJ!

Pivní těstíčko

Spojte 2 vejce, 100 g nastrouhaného ementálu, 100 ml piva, trochu uzené papriky a hladkou mouku (dle potřeby). Jestli nechcete smažit, lze udělat gothaj v těstíčku i v troubě na pečícím papíře pokapaný olejem.

Gothaj kapsa

1,5 cm silné plátky gothaje opatrně rozřízněte (vytvořte kapsu), kam ukryjte plátek eidamu s kolečkem poličanu. Přitiskněte k sobě okraje a vymáchejte plněný gothaj v těstíčku, které si vytvoříte ze 3 vajec, menší lžičky grilovacího koření a hladké mouky (umíchejte ideální nestékavou konzistenci). Na oleji smažte dozlatova a servírujte.

Hořčičné těstíčko

Smíchejte 70 ml mléka s 3 vejci (z jednoho vajíčka si dejte stranou bílek) a okořeňte solí a pepřem. Přidejte 50 ml bílého vína, 2 lžíce celozrnné hořčice a vmíchejte opatrně mouku. Z bílku, který jste si dali stranou, vyšlehejte se špetkou soli tuhý sníh, který jemně vmíchejte do směsi.

Náš tip: Gothaj můžete obalit i v trojobalu, tak jako běžné řízky. Je to vynikající a rychle připravená svačinka na cesty!

Zdroje: regiony.rozhlas.cz, www.moje-dobroty.cz, www.toprecepty.cz