Pokud zrovna zápolíte s časem a nemáte prostor na dlouhou přípravu jídla, můžete rodinu překvapit pokrmem, který byl kdysi pochoutkou každého studenta. Podle toho získal i svůj název. Studentský špíz je ideální volbou nejen pro rychlou a chutnou večeři, ale i skvělý způsob, jak neplýtvat potravinami. K přípravě totiž využijete veškeré možné zbytky z lednice.
Proběhla anketa Receptáře!
Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.
Jak připravit levný, rychlý a chutný studentský špíz? Podívejte se na YouTube video na kanálu Jana C.:
Studentský špíz
K přípravě studentského špízu vám budou stačit pouze 3 suroviny. Nespotřebované rohlíky, zbylý měkký salám a nedojedený sýr. Nejprve si pokrájejte rohlíky a měkký salám na cca půlcentimetrová kolečka. Pak i tvrdý sýr, ale na menší kostičky.
Následně napichujte na střídačku jednotlivé připravené ingredience na špejli, na které jste si předtím seřízli ostrou špičku. Práce vám půjde lépe od ruky a nebude hrozit, že se špejle zlomí. Takto postupujte po celé délce špejle a skončete cca 1,5 cm od konce.
Špízy obalte v těstíčku a strouhance
Když máte všechny špízy připravené, můžete se pustit do výroby těstíčka na obalování. V misce společně rozšlehejte vajíčko s trochou mléka a špetkou soli. Následně každý špíz ve vaječné směsi smočte, a to řádně ze všech stran, a nakonec jej pečivě obalte i ve strouhance. Pokud jste zvolili druh sýra, který má větší tendence se roztékat, obalte raději špíz dvakrát.
Špízy usmažte
Takto připravené špízy můžete začít smažit v pánvi s předem rozpáleným rostlinným olejem. Volte střední teploty, abyste pokrm neznehodnotili spálením, ve výsledku by měl být špíz krásně zlatavý.
Dodejte nezbytné přísady
Studentský špíz se vždy servíroval s trochou kečupu a tatarky, častou přílohou byly vařené brambory.
Tipy na závěr
Kromě základních uvedených potravin můžete využít i další nedojedené potraviny. Hodí se v podstatě jakákoliv uzenina, například šunka, párky a klobásy, ale i zelenina jako cibule, česnek a papriky.
Zdroje: www.jimeto.cz, www.aazdravi.cz, www.minibazar.cz