Překvapte doma staročeským pokrmem a naservírujte rodině pochoutku, kterou starším ročníkům kdysi pravidelně připravovaly jejich babičky. Jedná se o jídlo, které vás přijde jen na pár korun, je rychle hotové a chutná skvěle. A má roztomilý název: šudlíky.
Jak připravit šulánky se podívejte v tomto YouTube videu na kanálu Vítězslav Vítek:
Co jsou vlastně šudlíky
Jedná se o krátké a velmi úzké pokrájené válečky, které se dělají z klasického bramborového těsta.
Jak šudlíky připravit
Budete potřebovat 1 kg brambor, které si uvařte předem, aby zcela vychladly. Pak je oloupejte a najemno nastrouhejte na obyčejném struhadle nebo je rozmačkejte bramborovým lisem.
Následně je osolte ½ lžičkou soli, přisypte 30 dkg hrubé mouky a přidejte 2 celá syrová vajíčka. Poté veškeré ingredience náležitě promíchejte a vypracujte v hladké kompaktní těsto, které by se nemělo lepit. Když bude potřeba, dodejte trochu mouky.
Tvořte tenké válečky
Z hotového těsta vyvalujte na pomoučněné podložce dlouhé tenké válečky, které později nakrájejte na menší krátké kousky. Nikdy nenechávejte těsto dlouho stát, protože má tendenci řídnout a pak se i rozvařit.
Fáze varu
Jakmile máte všechny šudlíky připravené, vložte je do většího hrnce s vařící a mírně osolenou vodou. Ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu, vyjměte je ihned pomocí cedníku. Servírujte je na talíři s mletým mákem, cukrem a rozpuštěným máslem. To je totiž klasika.
Pokaždé jinak
Šudlíky můžete podávat jak na sladko, tak i naslano. Kromě máku je lze dochutit také skořicí, kakaem, ale i medem. Výborným doplňkem je i opražená strouhanka s cukrem, nebo sladký tvaroh a ovoce. Oblíbené jsou také varianty se zelím, špenátem, uzeninou, vajíčkem a osmaženou cibulkou.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.erecepty.eu