Pokud chcete, aby vám skladovaná zelenina v lednici zbytečně rychle nezměkla, nebyla scvrklá či nahnilá, připravte ji ty nejlepší podmínky. Jaká pravidla dodržovat a co vše zelenině prospívá?
To se dozvíte ve videu:
Nakupujte jen odpovídající množství
Bohužel se i v současné době často setkáváme s plýtváním potravinami. Nakupujte proto vždy s mírou a v odpovídajícím množství, které v nejbližších dnech spotřebujete. To se samozřejmě netýká potravin s dlouhou trvanlivostí. Pokud se jedná o zeleninu, ta je vždy nejlepší co nejčerstvější. Má svěží a křupavou chuť a je v ní nejvíce vitamínů.
Skladujte vždy jen zdravou zeleninu
Pokud chcete, aby vám v lednici zelenina vydržela co nejdéle zdravá, skladujte ji vždy jen čistou a nepoškozenou. Uskladněnou zeleninu také pravidelně kontrolujte, aby se v případě hniloby nenakazily i další kusy.
Správná teplota je základ
Příznivá teplota pro skladování zeleniny je mezi 2 až 8 °C, kdy by se vlhkost okolního vzduchu měla pohybovat mezi 70 až 80 %. Pro zeleninu je v lednici nejvhodnější umístění ve spodním šuplíku. Protože chlad tlumí vůni i chuť, vyndejte zeleninu před konzumováním alespoň půl hodiny předem.
Ochraňte zeleninu před nepříznivým vlivem ovoce
Zeleninu byste v lednici nikdy neměli dávat do bezprostřední blízkosti ovoce. Například jablko urychluje zrání všech plodů, které jsou v okolí, a tak dochází ke zkrácení jejich životnosti. Na druhou stranu ovoce zas může od některých druhů zeleniny nepříjemně načichnout.
Trvanlivost zeleniny v lednici
Čerstvost zeleniny v lednici závisí na jejím typu a správném skladování. Listová zelenina, jako je špenát nebo salát, může zůstat čerstvá asi 3 až 7 dní. Tvrdší zelenina, například mrkev nebo ředkvičky, může vydržet déle, obvykle až 2 až 4 týdny. Cibule, brambory a dýně mohou být skladovány několik měsíců. Důležité je udržovat správnou teplotu a vlhkost v lednici. Zeleninu byste měli skladovat v plastových sáčcích nebo kontejnerech a chránit ji před přímým kontaktu s vlhkostí nebo pachy. Pravidelně kontrolujte zeleninu a odstraňujte jakékoli zkažené kusy, abyste udrželi zbytek čerstvým co nejdéle.
Proč dát k zelenině do lednice sůl?
Obyčejná kuchyňská sůl vám ale zaručí, že vydrží zelenina v lednici mnohem déle křupavější a svěží. Nasypte sůl do malé mističky a umístěte ji co nejblíž skladovaným plodům. Odstraňuje totiž nadměrnou vlhkost, kterou pak zelenina neabsorbuje a předčasně se nekazí. Navíc tím zbavíte lednici i možných nepříjemných pachů.
Extra tipy
- Zelené druhy salátů byste měli do lednice vkládat jen absolutně suché, předejdete tak plísním a hnilobám.
- Pokud je mrazák společnou policí v lednici, saláty nedávejte nikdy do jeho blízkosti, listy by neměly namrznout.
- Petrželovou nať, pažitku či jiné zelené bylinky můžete lehce navlhčit vodou a obalit alobalem, déle si uchovají svou svěžest. Špenát by neměl být před uskladněním nikdy ovadlý, chladné teploty by ho pak úplně zničily.
- Kořenovou zeleninu jako mrkev, petržel či celer je vždy lepší uchovávat i se zelenou natí.
- Když už musíte rajčata dát do lednice, počítejte s tím, že přijdete o jejich chuť a možná budou i lehce moučnatá. Proto je spotřebujte vždy co nejdříve.
Zdroje: www.vevlastnichrukou.tierraverde.cz, www.msn.com, www.nasehvezdy.cz