Původ šumajstru, někdy též nazývaný jako šulimajz, sahá až do dob našich babiček a prababiček. Základem tohoto pokrmu jsou kroupy, které tak vytváří velmi zdravý a odlehčený oběd pro celou rodinu. Příprava šumajstru není nijak složitá, a proto ho zvládne uvařit úplně každý. Oprašte starou kuchařku po svých předcích a dejte nový dech této tradiční staročeské pochoutce.
Krajovou specialitu šumajstr z fazolí, krup a škvarků si můžete připravit také podle jednoduchého video receptu na YouTube, na kanálu Těhotnej kuchař:
Zapomenutá příloha předků
Dříve se kroupy využívaly při přípravě pokrmů dennodenně. Postupem času se však z našich jídelníčků zcela vytratily a nahradily je brambory či rýže. Kroupy, jakožto zpracovaná zrna ovsa, pšenice, ječmenu nebo pohanky, obsahují plno zdraví prospěšných látek, pro které byste je měli konzumovat častěji. Jednou z možností je si z nich připravit šumajstr, kde se z této přílohy stává součást hlavního jídla.
Fazole a kroupy v hlavní roli
Než se pustíte do smíchání veškerých ingrediencí, je důležité začít připravovat tento pokrm již den předem. Přes noc proto dejte namočit do vody 200 g fazolí, abyste je pak mohli rovnou uvařit. Další den vodu z fazolí vylijte, nalijte čistou a přiveďte k varu. Mezitím si v druhém hrnci uvařte 300 g krup v osolené vodě. Jakmile budou fazole měkké, osolte je.
Škvarky dodají grády
Než se vám v hrncích uvaří kroupy a fazole, oloupejte si dvě větší cibule, které následně nakrájejte na kostičky. Tu poté lehce orestujte na rozehřátém vepřovém sádle. Špek nakrájený na kostičky spolu s 200 g škvarků přidejte k cibuli na pánev. Pokud máte rádi kořenovou zeleninu, hoďte na pánev ještě nakrájenou petržel, mrkev a celer.
Finální ochucení šumajstru
Uvařené kroupy a fazole smíchejte v míse spolu s cibulí, škvarky a kořenovou zeleninou. K ochucení pak skvěle poslouží čtyři stroužky utřeného česneku, v dlani promnutá majoránka, sůl a pepř. Ve veganské verzi šumajstru se nahrazují škvarky pěti orestovanými žampiony s kmínem na olivovém oleji. Na závěr celý pokrm můžete posypat čerstvou pažitkou, která barevně i chuťově dokonale ladí.
Vylepšování dle svých preferencí
Tradiční recept na šumajstr je samozřejmě vynikající, ale ani se nemusíte bát s ním rozmanitě experimentovat! Do směsi proto můžete přidat různé druhy koření, zeleniny či masa, čímž vytvoříte svou vlastní verzi tohoto oblíbeného pokrmu. Inspiraci můžete čerpat i z moderních kuchařek, které šumajstru jistě dodají nový a svěží nádech.
Zdroje: ceskatelevize.cz, toprecepty.cz