Práškové šumivé nápoje se prodávaly za pár haléřů. Měly se vsypat do sklenice, zalít vodou a rázem byla limča na světě. Většinou se ale tak daleko prášek nedostal… skončil nasypaný v dlani a „vyluxován“ jazykem. Na ten pocit v puse se nedá zapomenout, že?

Jak to funguje

Vše je samozřejmě o chemické reakci. „Soda v reakci s kyselinou citronovou vytváří velké množství oxidu uhličitého v podobě bublinek, které způsobí šumění nápoje.“ vysvětluje Jan Havlík z VŠCHT.

„Dokud je prášek suchý, látky spolu nereagují, neboť se dotýkají jen hranami krystalků. Pokud ale přidáme vodu, všechny složky se začnou rozpouštět a vznikne roztok kyseliny a sody. V tomto roztoku dojde k chemické reakci a z roztoku se uvolňují bublinky oxidu uhličitého.“ dodává Petr Holzhauser, taktéž z VŠCHT.

Jak to dřív bylo

Základ byl tvořen směsí jedlé sody a kyseliny citronové. K základu se přikápla troška potravinářského barviva, přisypal cukr a šumák byl na světě. To celé bylo zabaleno v pytlíčku z voskového papíru. V takovém sáčku jste objevili zhruba dvě lžičky prášku, ze kterých se připravil asi půllitrový nápoj nakyslé chuti. K dostání byly dva různé druhy – pomeranč a citron. A víte co? Jedinou změnou ve složení byla rozdílná barva potravinářského barviva, chuť zůstávala stejná.

V sedmdesátkách se začala vyrábět konkurence zvaná Vitacit, který oplýval výrazně sladkou chutí. Aby ne, když cukr tvořil přes 90%. Chemické závody Aktiva vylepšily prášek vitamínem C, barvivy a ochucovadly. S Šuměnkou se nedal Vitacit srovnat. Vitacit totiž moc nepěnil a dokázal u některých citlivějších jedinců poleptat ústa a sliznici.

V osmdesátkách se čeští výrobci snažili nabídku šumivých nápojů rozšířit, ale moc se jim to nedařilo. Poté ale přišel na trh Tang, který se vyráběl v Americe, což pro nás byla dost zásadní informace. Dovážel se k nám přes bývalou Jugoslávii. Šuměnka a Vitacit v tu dobu pomalu upadaly v zapomnění. Jednoduše byl Tang horká novinka ze západu.

Ingredience na šumivé vzpomínky

  • 2 lžičky kyseliny citronové
  • 2 lžičky cukru
  • lžička jedlé sody
  • špetička potravinářského barviva
  • pár kapek citronové nebo pomerančové příchutě v oleji (nemusí být)
  • 200 ml vody

Jak na to

Všechny sypké složky spolu promíchejte a šumák je na světě! Lžíci výsledné směsky vsypte do 200 ml vody. Pak už stačí jen ochutit pomerančovým nebo citronových olejíčkem, popřípadě přidat čerstvou šťávu z citronu nebo pomeranče.

Zdroje: www.idnes.cz, dvojka.rozhlas.cz, cs.wikipedia.org