Vyrobte si vlastní sušená rajčata

Čerstvě utržené je veškeré ovoce i zelenina bez debat nejlepší. Pokud ovšem nezačneme polemizovat o hroznech vína a burčáku apod. Pokud máte rádi rajčata, jistě si je během sezóny užíváte a máte možná i vlastní. I pár keříků na balkoně dokáže překvapit bohatou sklizní a nezbývá než plody zpracovat k pozdější konzumaci. Zvažte sušení rajčat! Není to totiž jen nejekonomičtější způsob. Dehydratace dá vyniknout chuti a to je na tom právě báječné. Získáte zcela přírodní produkt vyrobený z vašich vlastních rajčat, na kterém si můžete pochutnat i v zimě.

Rajčata sušená na sluncem rozpálených střechách

Rajčata se sušila na rozpálených italských střechách po staletí. V horkých letních měsících byla půlená a nasolená rajčata usušená za několik málo dnů. Hospodyně se nemusely obávat o počasí, tak jak by tomu bylo u nás. Dají se sušit rajčata na slunci i v našich podmínkách? Dají, ale je s nimi víc práce. Museli byste rajčata chránit před špatným počasím i rosou, případně jinou vlhkostí. Teoreticky by sušení zabralo dny, ale dají se spíš předpokládat týdny. Pokud máte zimní zahradu vystavenou na jih, kde je slunečné, ale chráněné místo, můžete si sušení na slunci vyzkoušet. Očištěná půlená rajčata osolte vydatně mořskou solí a vystavte slunci na podnosu, košíku nebo mřížce. Cirkulace vzduchu totiž dehydrataci urychluje.

Sušení rajčat v troubě

Sušení nasolených rajčat zabere v troubě 3 až 10 hodin. Ptáte se, proč tak velký rozdíl? Záleží to na velikosti rajčat a způsobu, který zvolíte. Mírně se totiž liší. Rajčata můžete půlit, což se hodí u menších odrůd. Velká rajská jablíčka můžete nakrájet na plátky. Očividně, čím tenčí plátek, tím dříve jej vysušíte. Dál jsou také velké rozdíly v teplotě sušení. Obecně lze říci, že pomalým sušením na nízkou teplotu rozhodně nic nezkazíte. Rajčata můžete sušit na 40 až 60 stupňů po dobu osmi až deseti hodin. Některé hospodyně se ale nebojí použít i teploty mnohem vyšší, čímž se podstatně zkrátí doba sušení. Tento způsob se mi nezdá úplně vhodný. Teploty kolem sta až dvou set stupňů musí rajčata zcela uvařit, resp. upéct. Takové rajče pustí šťávu a pude se připékat. Mírně karamelizovaná rajčata nemusí chutnat špatně, ale tepelným zpracováním jistě ztratí na nutriční hodnotě a předpokládám, že i chuťově se budou od sluncem sušených rajčat lišit.

Pohodlné sušení rajčat v sušičce

Sušička vás zbaví dlouhého přemýšlení o tom, jak rajčata správně usušit. Omyté plody nakrájejte na plátky posolte a nechejte sušit při teplotě okolo 65 stupňů Celsia. Bude to trvat zhruba deset hodin. Sušička vám zajistí optimální cirkulaci vzduchu, stálou teplotu a nic se nepřipálí. Dehydrovaná rajčata nebudou nepustí šťávu a nebudou proto ani karamelizovat. Získáte kvalitní sušené rajče, ale musíte k tomu mít domáci sušičku.

Chcete si některou várku ozvláštnit? Přidejte česnek nebo bylinky, které sušená rajčata krásně provoní.

Zdroje:https://www.nasezahrada.com, https://www.fromthegrapevine.com