Vyzkoušejte sušenky s mrkví a kokosem
Pečení může být docela záludné, pokud se chcete z jakýchkoli důvodů vyvarovat velkého množství mouky, cukru nebo tuku. Alternativy těchto surovin bývají dražší, často i méně běžné v obchodech, některé špatně kynou a celkový výsledek je znatelně horší než dobrota upečená podle klasického receptu. Nezkoušejte napodobeniny, ale raději najděte nové recepty, které budou fajn a chutné. Třeba jako sušenky z mrkve a kokosu.
Samozřejmě, že i na mrkvové sušenky s kokosem najdete spoustu různých receptů. Rozhodně se hodí vyzkoušet jich pár, abyste našli ten, který vám bude vyhovovat nejvíc. Inspirovat se můžete i tímto videm z YouTube kanálu Skotska kralovna.
Alternativy ke klasickým surovinám na sušenky
Na internetu si můžete vybrat z celé pestré škály sušenek s mrkví, ve kterých je více či méně kokosu či kokosového oleje, některá těsta jsou doslazovaná cukrem, můžete ale použít samozřejmě i med. Další recepty spoléhají na doslazení pomocí sušeného ovoce jako jsou rozinky nebo kousky datlí.
Také mouky či jiná zahušťovadla se mohou významně lišit. Pokud toužíte po sušenkách s minimálním či žádným obsahem glutenu, můžete sáhnout po ovesných vločkách, ovesné či špaldové mouce či mouce mandlové, rýžové a dalších.
I když je poměrně častá také touha minimalizovat kypřidla v těchto receptech, uvědomte si, že tam, kde není lepek, také není, co by mohlo kynout. Respektive náhražky klasické pšeničné mouky nemají dobrou schopnost kynout, a proto je potřeba dopomoci těstu kypřícím práškem či sodou. Nepšeničné mouky jsou často také drobivější a výrobky značně suché, i proto se hodí přidávat mrkev pro zvláčnění. S tím pomůže také strouhaný kokos. Můžete jím nahradit část mouky či vloček.
Jak se pečou sušenky s mrkví a kokosem?
Na následující recept budete potřebovat 1 vejce, 90 g medu a 25 g tekutého kokosového tuku. Následně 75 g jemně nastrouhané mrkve, 100 g ovesných vloček, 90 g ovesné mouky, jejíž část můžete nahradit strouhaným kokosem. Nezapomeňte na balení kypřícího prášku cca 9 g, lžičku mleté skořice, špetku soli a špetku strouhaného muškátového oříšku. Pokud máte rádi sušené ovoce, do těsta můžete přidat 15 g rozinek nebo jiného ovoce dle vašeho výběru. Hodí se datle, meruňky i švestky.
Příprava sušenek je ohromně jednoduchá. Začněte šleháním vejce s tekutými ingrediencemi. V druhé míse smíchejte veškeré sypké suroviny a pak obé spojte do hrudkovitého těsta. Těsto nemusíte zpracovávat dlouho, ale určitě se snažte, aby se veškeré ingredience propojily, a proto také uložte těsto na půl hodiny do lednice. Chutě i materiál se díky tomu lépe propojí.
Sušenky pečte na 170 °C na papírem vyloženém plechu, zhruba 20 minut. Výsledná sušenka by měla být stále uvnitř jemná a vlahá, ale již propečená.
Zdroje: jcted.cz, blog.myfitnesspal.com