Historie svatebního dortu je zajímavá a sladká. Hostina u příležitosti svatby je něco výjimečného a tak se na stůl podávají ty nejlepší dobroty. Sladké placky, koláče či jiné pečivo si svatebčané dopřávali už od pradávna. Svatební dort je záležitost poměrně mladá, přesto už prošla řadou proměn.

Dar plodnosti

Slavnostní sladké pečivo podávali na svatbách už ve starověkém Řecku a Římě. Antickou svatební pochoutkou byly sladké medové placky s ořechy a ovocem. Placka se při svatební hostině obřadně rozlomila nad hlavou nevěsty. Tato tradice měla zaručit novomanželům zdraví a plodnost. Na hostinách chudších lidí podobným způsobem posloužila placka chleba, ale myšlenka byla stejná, svatebčané prosili bohy o požehnání pro novomanžele.

Královnin dort

Nejrůznější sladké koláče se na svatbách objevovaly i nadále. Například v Británii se koláče či sladké placičky naskládaly na sebe a ženich s nevěstou se před tuto hromadu museli políbit. Pokud to dokázali a koláče se nerozsypaly, čekalo je v manželství štěstí a spokojenost. Podobný zvyk mají i ve Francii, jejich tradiční svatební dort Croquembouche je tvořen kuličkami (profiterolky) z odpalovaného těsta plněné krémem. Tady se ovšem novomanželé nemusí bát, kuličky jsou k sobě spojované karamelem. Na začátku 19. století se na svatbách objevují dorty v takové podobě, jak je známe dnes. Uvádí se, že na svatbě královny Viktorie a prince Alberta v roce 1840 se započala tradice svatebních dortů. Dort potažený panensky bílou polevou měl symbolizovat panenskou čistotu nevěsty a také odrážet majetnost rodiny. Bílý, tedy rafinovaný cukr, byl v té době dostupný jen pro bohatší vrstvy.

20. století

Počátky nového století přivítal svatební dort ve skromné podobě. Vytvářely se jednoduché cukrovinky s minimálním zdobením, uvnitř často s ovocnou nebo krémovou náplní. Pořád byla nejdůležitější bílá cukrová hmota na povrchu, která symbolizovala panenství a čistotu . Jediným zdobením často byla nevěstina kytice položená na úplný vršek dortu. Ve dvacátých letech už se objevovaly dorty více zdobené, například drobnými perličkami nebo krajkami z polevy. Dort byl stále bílý, stejně jako nevěstiny šaty. Až v další dekádě byly dorty více propracované, s náročnějším zdobením. Květiny na dortu vystřídaly figurky ženicha a nevěsty. 40. léta přinesla odklon od bílé barvy, na dortu se skvěly i růžičky a další doplňky v jiné barvě než bílé, například krémové barvy. V dalších letech se dorty zvětšovaly, aby uspokojily početnou společnost zvanou na oslavy. Často byly vícepatrové, každé patro s jiným zdobením a jinou příchutí. Stálicí ve zdobení však stále zůstávaly květiny, zvláště růže a nejrůznější jemné ornamenty.

Moderní cukrařina

Od té doby prošel vzhled svatebního dortu mnoha výraznými změnami a představuje vrchol cukrářského umění. Moderní dorty jsou malými uměleckými díly, mohou dosahovat nejrůznějších tvarů a barev. Dort lze ztvárnit prakticky do jakékoli podoby a barvy, často dokresluje záliby novomanželů či jejich společné zážitky nebo představy.

Zdroj: Youtube