Před hlavním chodem

Předkrmy i polévky ke slavnostní tabuli neodmyslitelně patří. Nebojte se jich zapojit do hry víc, zvlášť v případě, že už příliš nepočítáte s dezertem.

3x PŘEDKRM

Valašská ščedračka

Na 4 porce:

200 g hrachu · 200 g čočky · 200 g pohanky · 100 g sušených hub · 50 g sušených jablek nebo hrušek · 50 g sušených švestek · 1 lžička majoránky · sůl a čerstvě mletý černý pepř

Luštěniny namočte přes noc do dvojnásobného množství vody, každý druh zvlášť. Druhý den je slijte, zalijte čistou vodou a uvařte doměkka v hrnci osolené vody. Hrách, čočka a kroupy se budou vařit asi 30 minut, pohanka zhruba 20, přidejte ji tedy 10 minut po začátku varu. Až dáte do hrnce luštěniny, namočte houby. Brambory oloupejte a nakrájejte na větší kostky. V jiném hrnci přiveďte k varu asi 1,5 litru vody se sušenými hruškami a švestkami a bramborami. Po 10 minutách osolte, přidejte houby a pak také předvařené luštěniny. Vařte ještě asi 20 minut nebo až budou luštěniny měkké. Pokud chcete, pomačkejte pak ještě v hrnci šťouchadlem na brambory, aby se měkčí suroviny rozpadly. Podle chuti osolte a opepřete a podávejte.

Krevetový koktejl

Na 4 porce:

200 g koktejlových krevet · 2 lžíce majonézy · 100 ml smetany ke šlehání, vychlazené · 1 pomeranč · sůl a čerstvě mletý černý pepř · 1 lžička coin treau, nemusí být · 8 velkých neloupaných krevet, nemusí být · salátové listy k podávání

Krevety rozmrazte, případně krátce povařte. Dobře vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha a pak opatrně promíchejte s majonézou, lžící šťávy z pomeranče, lžičkou strouhané kůry a případně cointreau. Smíchejte s krevetami a podávejte na lůžku ze salátových listů. Pokud chcete, ozdobte koktejl ještě povařenými anebo na pánvi rychle opečenými velkými krevetami.

TIP: Pokud chcete, nahraďte smetanu a majonézu jedním prošlehaným avokádem smíchaným se dvěma lžícemi jogurtu.

Vinná klobása s kysaným zelím

Na 4 porce:

500 g bílé vinné klobásy, co nejkvalitnější · 1 lžíce hladké mouky · 400 g nejlépe domácího kysaného zelí, k podávání · 4 lžíce dobré hořčice, k podávání

Troubu předehřejte na 150 °C. Klobásu rozdělte na 4 nebo 8 zhruba stejně velkých kusů, stočte a zajistěte párátky.

TIP: Pokud nemáte po ruce dobré kysané zelí, vyrobte i na poslední chvíli jednoduchý zelný salát coleslaw: 1/4 hlávky červeného zelí co nejjemněji nakrouhejte, pokapejte šťávou z ½ limety, osolte a opepřete. Rukama promíchejte a přitom zelí trochu promačkávejte, aby zkřehlo a pustilo šťávu. Nechte odstát 15–30 minut. Pak přimíchejte na tenčí plátky nakrájené osminky z 1 jablka a podle chuti čerstvě otrhané lístky hladkolisté petrželky nebo koriandru. Zlehka promíchejte a podávejte jako kysané zelí pod upečené klobásové šneky.

3x SALÁT

Bramborový salát

Recepty na tuhle specialitu přijdou vhod, ať plánujete ozvláštnění rodinného pokladu nebo toužíte založit úplně novou tradici.

Vídeňský

Na 4 porce:

1 kg brambor, varný typ A · 250 ml zeleninového nebo hovězího vývaru · 3 lžíce bílého vinného octa · 6 lžic rostlinného oleje, kvalitního slunečnicového nebo řepkového · sůl a čerstvě mletý černý pepř · 1 červená cibule, jarní cibulky, případně 2 nakládané okurky · 200 g polníčku

1. Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě asi 25–30 minut. Nechte je asi 10 minut odpařit a pak je, dokud jsou teplé, oloupejte a nakrájejte na plátky silné méně než 1 cm.

2. Mezitím v rendlíku ohřejte vývar spolu s octem a olejem a podle chuti osolte a opepřete.

3. Teplé plátky brambor dejte do mísy a přelijte teplou směsí z vývaru. Opatrně míchejte velkou lžící, pěkně odspodu, aby brambory nasákly část zálivky a zbytek zhoustl. Cibuli a případně i okurky pokrájejte na tenká kolečka a přimíchejte k salátu. Nechte asi 10–15 minut zchladnout, aby se chutě prolnuly. Před podáváním salát ochutnejte, případně ještě osolte nebo opepřete a podávejte s pořádnou hrstí polníčku navíc.

Zeleninový odlehčený

Na 4 porce:

1 kg brambor · 300 g mrkve · 300 g kořenové petržele · 300 celeru · 200 g mraženého hrášku · 3 kyselejší jablka 4 nakládané okurky · 2 lžíce láku z okurek · 2 lžíce plnotučné hořčice · sůl a čerstvě mletý černý pepř · 4 lžíce hustého bílého jogurtu · 4 lžíce majonézy

Brambory uvařte ve slupce v hrnci s osolenou vodou, v jiném hrnci uvařte doměkka očištěnou zeleninu (asi 30 minut) a na posledních 5 minut k ní přidejte hrášek. Vše slijte a nechte vychladnout. Jakmile zvládnete vzít brambory do ruky, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Na stejně velké kostičky nakrájejte také zeleninu a čerstvá jablka a vše dejte spolu s hráškem do mísy. Přidejte na jemno nastrouhané okurky. Vmíchejte lák z okurek, hořčici, jogurt a majonézu a podle chuti osolte a opepřete. Ihned podávejte.

Klasický

Na 4 porce

1 kg brambor, varný typ A · 4 vejce · 1 cibule · 4 nakládané okurky · 1 lžíce bílého vinného octa nebo citronové šťávy · 3 lžíce majonézy · 1 lžička dijonské hořčice · sůl a čerstvě mletý černý pepř

Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě doměkka. Jakmile trochu zchladnou, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Na stejně velké kostičky nakrájejte také vejce, okurky a cibuli nakrájejte na jemno. Vše smíchejte v míse, přidejte ocet nebo citronovou šťávu, sůl a pepř a pečlivě promíchejte. Pak přimíchejte majonézu a hořčici. Salát ochutnejte a podle chuti dosolte, opepřete, případně přikyselte. Nechte odležet a podávejte.

3x RYBA

Ryby

Rybí maso ke štědrovečerní večeři neodmyslitelně patří a díky jeho variabilitě dokážete uspokojit milovníky tradice a její zaryté odpůrce.

Candát pečený v troubě

Na 4 porce:

1 candát · 1 citron · 2 snítky rozmarýnu · 1 lžíce hrubé soli, nejlépe růžové himálajské · čerstvě mletý černý pepř · 15 g másla

Troubu předehřejte na 180 °C (plyn na st. 5). Candáta omyjte, osušte, citron nakrájejte na kolečka, a ta nandejte rybě do břišní dutiny. Přidejte snítku rozmarýnu a hrubozrnnou sůl. Dejte do pekáče lehce vymazaného máslem a pak rybu ještě ze všech stran posypte zbylou solí, rozmarýnem zdrhnutým z druhé snítky a čerstvě mletým pepřem. Poklaďte na plátky nakrájeným zbylým máslem a pečte v troubě 30 minut. Pokud chcete a kůže by se vám zdála příliš světlá, můžete ho na posledních 5 minut dát pod gril. Na stůl servírujte buď jednotlivé porce nebo celou rybu v pekáči, ze kterého budete nabírat až před podáváním.

Losos na bylinkové páře

Na 4 porce:

4 filety z lososa · 1 lžička soli · 1 lžíce citronové šťávy · svazek čerstvých aromatických bylinek, např. tymián, rozmarýn, estragon, nebo jejich směsi

Do širšího hrnce nalijte horkou vodu tak, aby sahala asi 1,5 až 2 cm ode dna, osolte ji, přidejte citronovou šťávu a pak do hrnce postavte pařáček. Na dno rozložte čerstvé bylinky, hrnec přiklopte pokličkou a vodu přiveďte k varu. Až bude voda vřít, stáhněte plamen, aby spíš lehce pobublávala a na bylinky rozložte filety lososa. Opět přiklopte a nechte napařit 15–20 minut podle síly filetů.

TIP: Použít můžete v podstatě jakékoli bylinky, dejte do pařáčku ty, které jste použili například do polévky nebo přílohy, ať se propojí chutě celé hostiny.

Kapr v mandlovém těstíčku

Na 4 porce

4 filety z kapra · 3 vejce · ½ lžičky soli · 2 lžíce mletých mandlí, nebo 3 lžíce mandlových plátků, pokud byste toužili po jiné struktuře · 1 lžíce hladkolisté petrželky, na jemno · 1–2 lžíce hladké mouky, pohankové nebo špaldové (víc, pokud použijete plátky mandlí) · přepuštěné máslo na smažení

V misce prošlehejte vejce se solí, pak přidejte mandle, petrželku a mouku a vyšlehejte hladké těstíčko. Mouku přidávejte podle potřeby, začněte raději s menším množstvím. Těstíčko by mělo být středně husté. V připraveném těstíčku obalte ze všech stran filety. Pánev na smažení rozpalte na středně vysokém plameni a pak v ní rozpusťte dostatečné množství přepuštěného másla, aby sahalo alespoň 0,5 cm nad dno pánve. Snižte plamen na střední a filety pomalu smažte v másle 5 minut z jedné strany, nebo o minutu déle, pokud máte silnější kousky. Pak je opatrně obraťte a smažte ještě pět minut z druhé strany.

Tip: Stejně můžete připravit také candáta, štiku nebo jinou rybu s jemným masem.

3X DRŮBEŽ

Drůbež

Může hrát hlavní roli o Štědrém dnu, ale spíš přijde na řadu během následujících svátků. Není divu. Po vařícím maratonu před hlavním svátkem ji jen strčíte do trouby a můžete si sednout zpátky k pohádkám.

Krůtí roláda

Na 8 porcí

2 kg krůtích prsou vcelku · sůl a čerstvě mletý černý pepř · 80 g másla plus · 1 cibule nebo 2 šalotky · 4 řapíky celeru · 1 francouzská bageta · 200 g čerstvých klobásek nebo slaniny vcelku · 100 ml vývaru · 2 vejce vel. L · 2 lžičky sušené šalvěje · sůl a čerstvě mletý černý pepř

1. Troubu předehřejte na 180 °C. Cibuli nakrájejte na jemno, řapíkatý celer na tenké plátky, francouzskou bagetu a slaninu, pokud ji používáte, na malé kostičky. Čerstvé klobásky, pokud je používáte, vytlačte ze střívek.

2. Na středním plameni rozpusťte v pánvi máslo a osmahněte na něm cibuli, řapíkatý celer a případně i slaninu, až zvláční, asi 5 minut. Směs pak v míse promíchejte s chlebem a šalvějí, podle chuti osolte a opepřete a podle potřeby zvlhčete vývarem – není nutné spotřebovat ho všechen, důležité je, aby byla nádivka dostatečně vlhká. Nakonec přidejte prošlehané vejce.

3. Krůtí prsa rozložte, případně prořízněte, abyste z nich vytvořili co největší a zároveň rovnoměrně silný plát. Pokud je to potřeba, můžete je i lehce rozklepat. Pak maso z obou stran osolte a opepřete. Na plát masa pak z naklepané strany nandejte nádivku a rovnoměrně ji rozprostřete, po okrajích nechte asi centimetr široký prostor. Roládu po delší straně stočte a pak svažte potravinářským provázkem.

4. Roládu dejte do pekáče, podlijte asi 200 ml vody, přikryjte alobalem a dejte péct. Po 1,5 hodině krůtu zkontrolujte, pokud je ještě maso příliš poddajné, pečte dalších 10 minut a pak opět zkontrolujte. Až bude maso téměř hotové, zvyšte teplotu na 210 °C, z pekáče sundejte alobal a pečte 15 minut nepřikryté, aby roláda získala pěknou barvu. Po upečení nechte 10 minut zchladnout, poté nakrájejte na plátky a podávejte s přílohami podle vlastní volby.

Pomalu pečená kachna

Na 6 porcí:

1 kachna · 1–2 lžičky kmínu, pokud chcete pak půl na půl českého a římského · 1 lžíce soli

Kachnu omyjte a osušte papírovou utěrkou. Potřete zvenčí i zevnitř solí a zvenčí ještě posypte kmínem. Hřbetem dolů položte kachnu do ne příliš velkého pekáče a pokud to jde, přikryjte. Pokud na pekáč nemáte pokličku, obtáhněte ho pevnějším alobalem tak. Vložte do trouby a až v tu chvíli ji zapněte na 120 °C. Pečte asi 6 hodin. Až se rozhodnete, že už je kachna upečená, odstraňte víko a pokud by byla kachna příliš bledá, dopečte ji ještě asi 15 minut na 200 °C.

Sváteční husa

Na 6 porcí

1 husa, asi 4 kg · 1 ½ lžičky soli · 1 cibule · 2 jablka, hrušky nebo kdoule · 4 snítky čerstvého tymiánu

Husu omyjte a očistěte a zvenčí i zevnitř osolte a opepřete. Vložte do pekáče, podlijte vodou, dejte do trouby, a tu začněte zahřívat na 200 °C. Pečte asi 1 hodinu. Cibuli nakrájejte na kolečka, ovoce na klínky. Husu vyndejte z trouby, obraťte a obložte nakrájenou cibulí, ovocem a tymiánem. Pečte dál, nezakryté, asi 1 hodinu. Během pečení často potírejte vypečeným sádlem, pomůže tomu, aby se na huse vytvořila pěkná kůrčička.

4X PŘÍLOHA

Přílohy

U sváteční tabule nejsou jen nudným doprovodem. Dokážou pozvednout hlavní hvězdy večeře i oběda a dodat celé tabuli speciální atmosféru.

Opékané kapustičky

Na 4 porce.

500 g čerstvých nebo mražených kapustiček, očištěných · 1 lžíce strouhanky · 2 lžíce olivového oleje · sůl a čerstvě mletý černý pepř

Pokud používáte mražené kapustičky, nechte je povolit, čerstvé 5 minut blanšírujte ve vroucí vodě. Pánev postavte na střední plamen a nechte ji rozpálit. Vsypte strouhanku a nasucho za stálého míchání opečte několik minut dozlatova. Přesuňte do mísy a v pánvi rozpalte olej. Přidejte kapustičky a opékejte je asi 15 minut dozlatova, během této doby pravidelně promíchávejte a kontrolujte, jestli se nepřipékají. Až budou kapustičky zlatavé, přidejte strouhanku a už jen promíchejte, aby se chutě propojily. Přesuňte do mísy a podávejte.

TIP: Pokud chcete mít přílohu vydatnější, nebo kdyby kapustičky zbyly a chtěli byste z nich udělat plnohodnotné jídlo, přidejte k nim na kostičky nakrájenou a opečenou, nejlépe čerstvou slaninu. Ještě lepší pak budou, pokud k ní přihodíte ještě pekanové ořechy.

Červené zelí

Na 4 porce:

1 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje ½ červené cibule · 1 lžička soli · 1 červené jablko · ½ hlávky červeného zelí · 3 lžíce třtinového cukru, čím tmavší tím lepší · 1 hvězdička badyánu · 2 lžičky mletého nového koření · sůl a čerstvě mletý černý pepř

V hrnci na středním plameni rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte na půl kolečka, očištěná jablka nahrubo a zelí nakrouhejte na jemno. Cibuli dejte do hrnce a opékejte asi 5 minut, v polovině času osolte. Přidejte jablka a duste asi 5 minut, pak vmíchejte zelí. Přidejte cukr, badyán a nové koření, zalijte asi 300 ml vody, přiveďte k varu a přiklopte. Plamen stáhněte na co nejnižší a nechte dusit asi 2 hodiny. Občas promíchejte. Po uplynutí této doby a pokud je zelí měkké podle vašich představ, ochutnejte, podle potřeby osolte a opepřete a podávejte například k pečené huse.

TIP: Ještě svátečnější bude červené zelí se zrnky granátového jablka. Šťávu z něj můžete přimíchat místo vody, zrnky zase můžete posypat zelí na talíři.

Pečené brambory

na 8 porcí:

300 g sádla · 1,5 kg brambor · hrubě mletá sůl

Troubu předehřejte na 250 °C (plyn na st. 9). Sádlo dejte do pekáče a nechte ho v rozehřívající troubě pořádně rozpálit, klidně i 30 minut. Brambory neloupejte a nakrájejte na osminky, nebo nechte vcelku, pokud jsou opravdu malé. Dejte do hrnce, zalijte studenou vodou, osolte a předvařte 4 minuty. Po uvaření slijte a na 10 minut přikryjte poklicí, aby se z nich odpařila přebytečná voda. Pekáč s rozpáleným sádlem vytáhněte z trouby a opatrně do něj přesypte brambory, rovnoměrně rozložte a rychle zase vraťte do trouby. Nechte péct asi hodinu, až budou krásně zlaté a s opečenou kůrkou. Občas jimi v pekáči protřeste a promíchejte. Podávejte co nejteplejší až na poslední chvíli.

Houbový kuba

Na 4 porce:

400 g ječných krup · 4 hrsti sušených hub · 1 a ½ cibule nebo 3 šalotky · 3 stroužky česneku · kmín · sůl a čerstvě mletý černý pepř · 2 lžíce sádla · 2 lžíce másla, ještě lépe přepuštěného · 1 lžíce majoránky

1. Kroupy namočte přes noc do vody. Houby namočte 15 minut předem buď do horké vody nebo horkého mléka. Houby pak vymačkejte a nakrájejte nadrobno, cibuli na kostičky, česnek na tenké plátky. Troubu předehřejte na 220 °C (plyn na st. 7).

2. Na středním plameni rozpalte velkou pánev, nechte v ní rozehřát sádlo a na něm osmažte dozlatova cibuli. Pak přidejte houby, sůl a kmín a dál opékejte asi 5 minut. Zalijte vodou z namáčených hub a 10 minut poduste. Do pánve přidejte kroupy a majoránku a poduste 20 minut. Ochutnejte, podle chuti dosolte a opepřete a přidejte máslo.

3. V pánvi, pokud to jde, nebo v pekáčku dejte zapéct do předehřáté trouby na asi 10–15 minut, aby se kroupy nevysušily, jen příjemně zezlátly.

TIP: Kuba dokáže výborně hrát roli přílohy i samostatného jídla, třeba pokud na Štědrý den obědváte. Pokud by se vám zdál málo slavnostní, můžete ho ozdobit podobně tradiční pochoutkou, šneky v ulitě. Zvlášť před Vánoci se občas prodávají mražení i chlazení běžně v supermarketu.

3x DEZERT

Sladké tečky

Někomu stačí odměnit se po hostině cukrovím, ale pokud toužíte o Vánocích po něčem ještě speciálnějším, vsaďte na klasické vánoční chutě i vůně.

Pivní závin

400 g hladké mouky · 125 g másla · 200 ml piva, světlé 10°, ale můžete zkusit experimentovat i s černým · 50 g piškotů · 80 g rozinek · 80 g vlašských ořechů · 1 lžička skořice · 2 lžíce vanilkového cukru, není nutné · 2 lžíce strouhaného perníku nebo podrcených piškotů, není nutné · 1 prošlehané vejce, na potření

Z mouky, másla a piva vypracujte v ruce nebo v robotu hákem hladké těsto. Dejte ho do mísy nebo kastrůlku, přikryjte fólií nebo pokličkou a nechte půl hodiny odpočinout, aby se v těstě pěkně rozvinul lepek. Troubu předehřejte na 160 °C (plyn na st. 3). Jablka nakrájejte na plátky nebo nastrouhejte nahrubo a smíchejte s rozinkami, ořechy a kořením. Pokud je na vás směs příliš sladká, doslaďte ji. Těsto rozválejte na pomoučněném válu, a pokud je jablečná náplň hodně šťavnatá, posypte těsto perníkem nebo piškoty. Na ně nandejte jablečnou náplň. Založte kratší okraje plátu těsta a od delší strany pak srolujte závin. Přendejte na plech, potřete rozšlehaným vajíčkem, propíchejte na několika místech vidličkou a pečte 30–45 minut dozlatova. Můžete podávat s vanilkovým krémem.

Muzika

200 g křížal, směs hruškových a jablečných · 100 g sušených švestek · 50 g rozinek · 1 svitek skořice · 2 hřebíčky · 1 badyán · 1 lžíce medu · šťávy z ½ citronu · strouhaný perník podle chuti

Všechno sušené ovoce přes noc namočte. Druhý den přendejte do hrnce, přilijte vodu, pokud je to potřeba, aby bylo ovoce ponořené, přidejte koření a povařte 30 minut. Pak vyjměte koření, podle chuti okyselte citronovou šťávou a oslaďte medem. Pokud chcete, můžete ještě zahustit strouhaným perníkem.

TIP: Muzika se tradičně jedla s plátkem vánočky, pokud chcete, přikrájejte ji k tomu.

Švestková zmrzlina se skořicí

500 g švestek · 100 g třtinového cukru · 50 ml vody · 1 vanilkový lusk · 1 svitek skořice · 20 ml portského vína · 300 ml vysokoprocentní smetany ke šlehání

1. Švestky spolu s cukrem, vodou, vanilkovým luskem a skořicí dejte do rendlíku a pomalu přiveďte k varu. Pak stáhněte plamen a nechte jen lehce probublávat 15 minut, aby se švestky provařily. Pak vyjměte vanilku a skořici (můžete je omýt a schovat pro další použití) a obsah rendlíku promixujte tyčovým mixérem buď úplně dohladka nebo nechte ve směsi menší kousky švestek. Nechte zchladnout, pak vmíchejte portské a dejte alespoň na hodinu do ledničky.

2. Do švestkové směsi vmíchejte smetanu a dejte ještě na 20 minut chladit.

3. Pokud máte zmrzlinovač, vlijte směs do mísy, zapněte a nechte směs promíchávat alespoň 20 minut, než viditelně zhoustne. Během této doby občas vypněte a stěrkou setřete směs ze stěn chladicí mísy. Pak ihned podávejte nebo nechte zmrazit. Pokud zmrzlinovač nemáte, dejte směs do mrazáku. Pak ji ale musíte v příštích dvou hodinách každých 10 minut vyndat a pečlivě promíchat, aby tuhla rovnoměrně. Podávejte samotné, nebo, pokud chcete, ozdobené kopečkem šlehačky a posypané mletou skořicí. K ozdobě můžete použít i jedlé květy, které vypadají zvlášť slavnostně.