Svátek sv. Martina

V kalendáři připadá svátek sv. Martina na 11. listopadu, což v zápise číslicemi vypadá téměř magicky: 11.11.

Legenda o sv. Martinovi

Určitě doporučujeme si nejprve příběh o svatém Martinovi společně s dětmi přečíst. Najdete ho v mnoha knihách i na internetu. Pro čtení s těmi nejmenšími doporučujeme knížku Andrei Popprové Čekání na Ježíška. Krásně ilustrovaným příběhem svatého Martina knížka začíná a čtením se můžete bavit následující čas adventní až do Vánoc.

Verzí příběhu o svatém Martinu je několik. Všechny mají ale jedno společné – lásku k bližnímu. Svatý Martin žil ve 4. století, pocházel z dnešního Maďarska a otec voják ho umístil do římské císařské gardy. Jednoho mrazivého večera jel Martin na koni do vojenského tábora a u brány ho polonahý žebrák prosil o almužnu. Martin u sebe neměl ani peníze, ani jídlo, rozdělil tedy mečem svůj plášť a prochladlému půlku pláště věnoval. Podle legendy ve snu uviděl Ježíše Krista ve svém plášti. Martin se pak nechal pokřtít, odešel z vojska a po dalších životních peripetiích se stal biskupem.

A právě k té volbě biskupem se váže legenda, která možná vysvětluje, proč na tento svátek končí husy na pekáči. Svatý Martin byl poustevník, který kolem sebe shromáždil následovníky a mnichy, a když zemřel biskup z Tours ve Francii, tak si lidé zvolili Martina jako nového biskupa. Jenže ten se před delegací schoval v jedné z pousteven a tam ho prozradily husy svým kejháním.

Husa z papírového talíře

Pokud to máte doma podobně jako my, tedy pečenému masu příliš neholdujete, můžete si místo husy udělat třeba bramborovo-jáhlové knedlíky plněné tofu, s kyselým zelím a zlatavou cibulkou. A husu si s dětmi vytvořit papírovou. Třeba úplně jednoduchou z většího a menšího papírového talířku. Větší papírový talíř přeložte napůl, menší rozstřihněte na dvě stejné části. Na velký talíř nalepte ten malý jako husí křídla. Na tvrdý bílý papír nakreslete hlavu husy, vystřihněte a na zobák přilepte z obou stran oranžový papír, fixem dokreslete oči. Z kousku nastříhaného bílé papíru vyrobte huse ocas a z oranžového papíru zase nohy a vše přilepte k tělu.

Martin a jeho bílý kůň

Další svatomartinský symbol je Martinův (bílý) kůň. Kdo by neznal pranostiku o Martinovi, který přijíždí na bílém koni. I Martinova koně si můžete doma ztvárnit. Třeba pomocí zmizíkovací techniky. Stačí jen na čtvrtku potřenou inkoustem po zaschnutí nakreslit hlavu koně a tu potom dozdobit zmizíkem či tenkým černým fixem. A hříva z bílého krepového papíru mu bude moc slušet.

Svatomartinské rohlíčky připomínají koňské podkovy

Pro nás jsou ale hlavním symbolem svátku svatého Martina svatomartinské rohlíčky – podkovy koně svatého Martina. Ty si neodpustíme žádný rok a děti se na ně vždy dopředu těší. A také při jejich výrobě hodně pomáhají. My děláme rohlíčky makové, ale klidně můžete použít i ořechovou náplň. Děti melou mák, zpracovávají těsto a hlavně stáčejí a tvarují rohlíčky. A letos to bude úplně stejné.

Osvědčený recept máme od Kamily Skopové z knížky Rodinné stříbro. Z jedné kostičky kvasnic si připravíme kvásek a dále z 50 dkg hladké mouky, 15 dkg másla, 6 dkg moučkového cukru, 2 žloutků, citronové kůry, soli a vlažného mléka zaděláme tužší pružné těsto. Necháme vykynout. Z dobře vypracovaného kynutého těsta rozválíme placku, nakrájíme ji na trojúhelníky, které pomažeme teplým máslem. Posypeme je mletým mákem s cukrem, špetkou skořice a zatočíme na menší rohlíčky. Necháme vykynout, potřeme žloutkem a upečeme. Jsou výborné!

Lampiónky a lucerničky

A protože světla v tomhle ročním období venku valem ubývá, lákáme si ho alespoň domů. Lampiónky se dají udělat třeba z pergamenového papíru, vydlabat z řepy, celeru nebo dýniček jako to dělali naši předkové.

Použít můžete i vydlabaný pomeranč. Svatomartinské lampiónové průvody jsou již také tradicí a jistě na nějaký natrefíte zrovna u vás.