Zdroje: cs.wikipedia.org, www.ahaonline.cz

Svatý Martin na bílém koni a s vykrmenou husičkou

Budete letos péci svatomartinskou husu, anebo vás tato tradice neoslovila? Svatomartinská husa není jen tak nějaký obnovený svátek, její historie sahá hluboko do naší historie.

Před počátkem každého adventního půstu bylo co slavit. Nejen brzký příchod Vánoc a oslavu Kristova narození, ale hlavě konec zemědělského roku, kterým se dříve řídil život. Datum 11. listopadu bylo obdobím oslav, často i sňatků, odvodů daní, ale také voleb do zastupitelstev a obnovy funkce různých institucí, kam spadaly i školy nebo parlament. Nutno dodat, že nejde o novinku, ale o svátky, které jsou v Německu zmiňované už v 9. století a u nás, konkrétně na Moravě, se slavilo jistě v 16.století.

I když byly husy s legendou svatého Martina vždy spjaty, ve skutečnosti se neví, proč se právě ony staly oblíbeným pokrmem svatomartinského hodování, které se rozšířilo do všech částí Evropy. Jisté je, že husa byla součástí odvodů a robotních dávek. Musela být dobře vykrmená a v některých obcích se stal odvod těchto dávek až ceremonií. Například v Dyjákovicích dokonce prý husu ve voze na zámek táhli čtyři bělouši.

Hostina na svatého Martina

Nebyla to však jen husa, na čem si lidé na svatého Martina pochutnávali. Tradiční je také různé pečivo a koláče i ochutnávka nového vína. To můžete rozhodně otevřít i k receptu na husu, kterou každoročně připravuje Leona Machálková. O jaký recept se podělila? Pečení husy není nic náročného. Inspirujte se jednoduchým, ale chutným způsobem přípravy, na který nedá zpěvačka dopustit.

Jak peče husu Leona Machálková

Husu den dopředu omyjte, osušte a dobře nasolte zvenku i zevnitř, posypejte hojně kmínem a nechejte odpočinout do druhé dne. Na pečení si nachystejte hlubší plech nebo pekáč, osušte husu papírovou utěrkou, naplňte ji očištěnými čtvrtkami jablek a podlijte troškou vody.

Pečte pomalu na 120 °C, podle potřeby podlévejte. Podle velikosti husy bude třeba 4 až 6 hodin. Výsledkem bude měkká, ale více méně uvařená husa, proto ji na závěr nechejte ještě péci na 230 °C zhruba čtvrt hodiny. Díky vysoké teplotě pěkně zezlátne a vypeče se.

Po vytažení husy z trouby nezapomeňte slít tuk a vzniklou šťávu zredukovat, aby měla výraznou chuť. Příloha už je na vás, ale knedlíky a červeným zelí rozhodně nic nepokazíte.

Související články