Švédský dort sice není úplně tradiční český moučník, ale je tak snadný a chutný, že si ho zcela jistě oblíbíte. Při jeho přípravě nemusíte nic míchat, ani si připravovat předem žádné těsto. Vše se totiž spojí až pečením v troubě. V podstatě se totiž jedná o pečené máslové sušenky s tvarohem. Nevěříte? Pak tuto lahůdku vyzkoušejte a uvidíte, že se dostane na přední příčky oblíbenosti vaší rodiny.
Na přípravu švédského koláče podle Adély Štefánkové se podívejte v následujícím videu na YouTube:
Recept na jednoduchý švédský dort
Na přípravu švédského koláče budete potřebovat 3 hrnky polohrubé mouky, jeden hrnek cukru, jeden kypřící prášek do pečiva, špetku soli. Na náplň pak 750 g tvarohu ve vaničce, 3 vajíčka, jeden hrnek cukru, 500 ml mléka, hrst rozinek namočených v rumu, jednu vrchovatou lžíci strouhaného kokosu. A na dokončení 140 g másla a také máslo na vymazání formy.
Do mísy nasypte tři hrnky mouky, hrnek cukru, prášek do pečiva a špetku soli. Všechny suroviny promíchejte a rozdělte na dvě poloviny. Vyndejte další mísu a v té si připravte náplň. Tu vytvoříte tak, že dáte tvaroh, vejce, hrnek cukru, mléko a kokos. Vše vyšleháte šlehačem, abyste získali tekutou náplň.
Těsto se nemíchá
Plech si vymažte máslem a nasypte na něj polovinu sypké směsi. Rozprostřete ji do roviny. Na ní nalijte tvarohovou směs a posypte hrozinkami namočenými v rumu. Poté zasypejte druhou polovinou směsi. Nakonec koláč zasypte druhou polovinou sypké směsi.
Troubu si předehřejte na 160 °C a pečte 65 minut, dokud nebude koláč růžový. Pak vyndejte z trouby, nechte vychladnout a následně můžete konzumovat.
Zdroj: www.rozhlas.cz, www.youtube.com