Zdroje: kucharka.cbmonitor.cz, cs.wikipedia.org

Švejkovská topinka ze severu Čech

Kdo ví, kde se vzal její název. Švejkova, Švejkovská nebo topinka Švejk jsou názvy jídla připravovaného a oblíbeného především ve středních a severních Čechách. Ač je základem obyčejný starý chleba, kuchaři z něj vykouzlili oběd či večeři nebo také předkrm, který zasytí i pošimrá chuťové pohárky. Je to jídlo prosté, ale na chutě bohaté. Znáte Švejkovskou topinku?

Na Švejkovskou topinku vyberte správný chleba

Příprava topinky není nijak náročná. Základem je na sádle nebo oleji smažená topinka ze staršího plátku chleba. Kdo má rád topinky, dobře ví, že i na chlebu záleží. Klasikou je sice český šumavan, ale jistě lze použít i jiné druhy chlebů. Vyvarujte se bochníčkům bagetového typu. Nadýchaná střídka je spíš podobná toustovému chlebu než klasické české variantě, zůstaňte radši u typického chleba, který se dobře prosmaží a nevyschne jako toust.

Jak připravit Švejkovskou topinku

Osmahlou topinku je třeba osolit a očesnekovat. Klasický recept nyní vylepšíte právě o to, co děla z obyčejné topinky tu švejkovskou. Na topinku položte plátek nebo dva šunky. Hodí se víc vepřová než drůbeží, na náhražky typu junior salám úplně zapomeňte.
Další vrstvu bude tvořit smažené vejce. Na pánvi připravte volské oko. Pokud vám vadí příliš tekutý střed, můžete vejce krátce osmahnout i z druhé strany.
Dozdobení není jen na oko. Na volské oko patří plátky nakládané kyselé okurky. Připravte si ji dopředu, ať vám jde práce od ruky. Stejně tak si můžete i nastrouhat v předstihu sýr, kterým celé jídlo posypete.
Švejkovská topinka má mnohé verze a varianty nejen podle krajů, kde ji připravují, ale také podle obsahu ledničky. Můžete narazit na recept se smaženou cibulkou, slaninou či bůčkem. Ale také kečupem a salámem. Výběr je jen na vás!