Zdroje: sumptuousspoonfuls.com, foodnetwork.com, 1001voyagesgourmands.com, prozeny.cz
Švestková marmeláda jako od babičky
Například takové švestky. Umíte z nich udělat povidla i marmeládu, ale pořád jí něco chybí?Prostě ta babiččina byla o chlup lepší, ale nevíte, čím to bylo? Možná za to může rum nebo koření!
V případě švestkové mamelády je to asi takhle. Chcete-li si udělat úžasně voňavou pochoutku z obyčejných švestek, nachystejte si 1 kilo vypeckovaného a na kousky nakrájeného ovoce a 300 g cukru, kterým švestky posypete. Jestliže chcete jemnou a zcela roztiratelnou marmeládu bez vetších kousků slupek, ovoce rovnou rozmixujte. Dál do směsi patří 10 kousků hřebíčku, špetka mletého zázvoru a 1 lžička skořice.
Jak na přípravu marmelády s kořením a rumem
V míse nebo hrnci nechejte do druhého dne směs odležet a pak ji alespoň půl hodiny povařte tak, jak je, tedy ve vlastní šťávě bez podlévání.
Ještě než budete plnit horkou směs do přichystaných sklenic, vmíchejte před koncem vaření do švestek také 4 lžíce rumu, key rumu nebo pálenky dle vašeho výběru a šťávu z jednoho citronu. Krátce povařte a pak horkou směsí plňte přichystané čisté zavařovací sklenice.
Počítejte s tím, že džem po vychladnutí ještě ztuhne, ale už během vaření by měla být směs dostatečně hutná. Konzistenci můžete také vyzkoušet na studené lžičce nebo talířku.
Tajné ingredience v marmeládě
No, nezní to báječně? Ty vůně a chutě určitě cítíte už teď, a to jste s vařením ani nezačali. Pokud vás napadá, že by se hodilo dochutit i další marmelády, pak můžete vyzkoušet například tyto osvědčené kombinace tajných ingrediencí.
- Další oblíbené kombinace koření v ovocných marmeládách
- Švestky s kakaem
- Meruňky s rozmarýnem, kardamomem nebo mandlemi a sherry
- Broskve s mletým nebo čerstvým zázvorem, vanilkou a bourbonem
- Borůvky se skořicí, muškátovým oříškem či levandulí
- Maliny s citronovou kůrou, mátou a chia semínky
- Jablka s karamelem, novým kořením a rozinkami