Závin se švestkami
Potřebujeme
- 250 g hladké mouky
- 125 ml vlažné vody
- špetku soli
- 3 lžíce oleje
- 1 žloutek
na náplň
- 600 g švestek
- 100 g strouhanky
- 100 g mletých lískových oříšků
- 1 citron
- 2 vejce, špetka soli
- 500 g netučného tvarohu
- 200 g kysané smetany
- 75 g hnědého cukru
na polévání
- 1 vejce
- 2 lžíce vanilkového cukru
- 50 g medu
- 50 g másla (i na vymazání formy)
- 250 ml mléka
Jak na to
Z mouky, soli, vody, oleje a žloutku uhněteme elastické těsto. Bochánek zabalíme do pergamenu a přikryjeme nahřátým hrncem.
Švestky nakrájené na čtvrtiny smícháme s ořechy a strouhankou.
Rozklepneme vejce, žloutky smícháme s tvarohem, kysanou smetanou, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí a nakonec přidáme ušlehaný sníh.
Zapékací misku vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na dvě části, každou natenko rozválíme a ještě je vytáhneme rukama. Placky potřeme tvarohovou náplní a poklademe švestkami. Oba záviny srolujeme a vložíme do zapékací formy.
Zbytek másla zahřejeme s mlékem, smícháme s vejcem a medem nalijeme kolem závinů. Pečeme asi 50 minutá a několikrát během pečení záviny zalijeme tekutinou z formy.
Švestkový koláč
Potřebujeme
- 4 až 5 lžic oleje
- sůl
- 350 g mouky
- 150 ml mléka
- kostku droždí
- 3 až 4 lžíce cukru
- balíček vanilkového cukru
- 1 vejce
- strouhanku
na náplň a posypání
- 1,5 kg švestek
- 50 g mandlových lupínků
- cukr
- skořici
Jak na to
Nejprve si připravíme kynuté těsto: Do mísy s moukou, olejem a soli přilijeme vlažné mléko, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr, vanilkový cukr a vejce. Zpracujeme těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme alespoň 30 minut na teplém místě kynout.
Těsto rozválíme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech, povrch propícháme, posypeme strouhankou a necháme ještě čtvrt hodiny kynout.
Švestky odpeckujeme rozkrájíme je na čtvrtiny, úhledně je složíme na těsto a nakonec posypeme mandlovými lupínky. Pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 220 °C. Ještě teplý koláč posypeme krupicovým cukrem se skořicí.
Švestkové smaženky
Potřebujeme
- 250 g mouky,
- 40 g cukru
- špetku soli
- lžičku citronové kůry
- 1 vejce
- 40 g rozpuštěného másla
- 20 g droždí
- 250 ml vlažného mléka
- 20 švestek
- 20 malých kostek cukru
- tuk na smažení
- trošku skořice
- 50 g cukru
Jak na to
Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek, dáme do něj sůl, cukr a citronovou kůru. Rozšleháme vejce a spolu s máslem je rozdělíme po okraji mouky. Droždí rozpustíme ve vlažném mléce, nalijeme j k mouce, zpracujeme na těsto a přikryté necháme asi 30 minut kynout.
Švestky vypeckujeme a do každé vložíme kostku cukru.
Těsto rozválíme, nakrájíme na obdélníky, do kterých balíme švestky. Bochánky smažíme na tuku, posypeme je skořicovým cukrem a podáváme teplé.
Švestkové řezy
Potřebujeme
- 40 dkg polohrubé mouky
- 20 dkg pískového cukru
- 3 vejce
- 1 šlehačku
- 1/2 kg švestek
- prášek do pečiva
Jak na to
Šlehačku, vejce a cukr trochu našleháme, přidáme mouku s necelým práškem do pečiva, vše řádně smícháme. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu.
Korpus poklademe půlkami omytých a vypeckovaných švestek a polijeme pudinkovou polevou − pudink uvaříme podle návodu, ale místo mléka dáme 1/2 litru vody.
Marta Indráková, Polkovice
Smažené švestky s vinnou pěnou
Pro 4 až 5 osob potřebujeme
- ¼ l mléka
- 4 vejce
- 25 g cukru
- citronovou kůru z půlky citronu
- 150 g polohrubé mouky,
- 1 kg švestkového kompotu
- 60 g mandlí
- 200 g tuku na smažení
na vinnou pěnu
- ¼ l bílého vína
- 120 g pískového cukru
- 4 žloutky
Jak na to
Z mléka, cukru, žloutků, citronové kůry a mouky umícháme těstíčko, které zkypříme sněhem z bílků.
Švestky zbavíme pecek, místo nich vložíme mandle, obalíme je v těstíčku a smažíme v rozpáleném tuku.
Na talíři je přelijeme vinnou pěnou, kterou připravíme následovně: Víno, cukr a žloutky vaříme v kotlíku za stálého šlehání do zhoustnutí.
Věra Jedličková, Radonice
Švestkový koláč s mákem
Potřebujeme
- 25 dkg polohrubé mouky
- 2 dkg droždí
- 1/8 l mléka
- 4 dkg másla
- 3 dkg cukru
- 1 vejce
na náplň
- 0,25 l mléka
- 0,25 l smetany
- 30 dkg mletého máku
- 4 dkg škrobové moučky
- 1 žloutek
- 14 dkg cukru
- kávovou lžičku citronové kůry
- 4 dkg másla
- 1,5 kg švestek
Jak na to
Do mouky v míse nalijeme tři lžíce vlažného mléka, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém vlažném mléce rozpustíme tuk, přidáme cukr a vejce. Vše zpracujeme na těsto a necháme půl hodiny kynout.
Mezitím vaříme asi 10 minut mléko, smetanu a mák. Do směsi přilijeme v trošce vody rozmíchanou škrobovou moučku se žloutkem, rozpuštěným tukem, cukrem a citronovou kůrou. Znovu necháme přejít varem a dáme vychladnout.
Těsto rozválíme a přeložíme na vymazaný plech, potřeme svařeným mákem a poklademe půlkami švestek bez pecek. Pečeme v předehřáté troubě 35 minut.
Po mírném vychladnutí můžeme povrch potřít meruňkovou marmeládou. Posypeme krystalovým cukrem.
Jana Tatárková, Opava
Rychlý švestkový koláč
Potřebujeme
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek moučkového cukru
- 13 dkg rozpuštěného tuku
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 kostku baleného droždí
- trošku teplého mléka
Jak na to
Z droždí a mléka připravíme kvásek. Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme vejce, kvásek a vlažný tuk. Dobře vymícháme těsto a dáme je na vymazaný a vysypaný plech.
Těsto poklademe půlenými švestkami (nebo jiným ovocem), posypeme drobenkou z mouky, cukru a másla. Pro lepší chuť můžeme přidat i mletou skořici. Koláč dáme péci.
Martina Bulíčková, Borohrádek
Švestkový bramborový závin
Potřebujeme
- 500 g vařených brambor
- 30 g tuku
- lžičku octa
- 500 g hladké mouky
- sůl
- švestky
- skořicový cukr
- strouhanku
- tuk na plech
- žloutek
Jak na to
Studené vařené brambory nastrouháme, promícháme s moukou, osolíme, přidáme tuk, žloutek a ocet a zaděláme tužší těsto. Rozdělíme je na tři bochánky, které pomoučíme a necháme je půl hodiny odpočinout pod nahřátým kastrolem.
Švestky vypeckujeme, pokrájíme na nudličky a posypeme skořicovým cukrem.
Těsto rozválíme, jemně posypeme osmaženou strouhankou, přidáme švestky a znovu strouhanku. Zabalíme záviny, položíme je na vymaštěný plech, povrch ještě pomastíme a upečeme v dobře vyhřáté troubě.
Jana Strnadová, Litochovice
Škvarkový závin se zavařeninou a sušenými švestkami
Potřebujeme
- 20 dkg umletých škvarků
- 2 žloutky
- 2 dl mléka
- 40 dkg hladké mouky
- 15 dkg cukru
- půl prášku do pečiva
- rybízovou zavařeninu
- 20 dkg povařených vypeckovaných švestek
- vejce na potření
Jak na to
Mouku prosijeme na vál, přidáme žloutky, škvarky, mléko, cukr, prášek do pečiva a rychle vypracujeme těsto, které rozválíme na placku asi 1 cm vysokou. Potřeme ji rybízovou zavařeninou, posypeme sekanými švestkami a zabalíme do závinu. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 45 minut. Necháme rozležet do druhého dne.
Zdena Kocková, Horní Žďár
Švestková polévka
Rozmixujeme celý švestkový kompot (včetně šťávy) se smetanou a šťávou z půlky citronu. Máme-li, přidáme kousky čerstvých švestek. Podáváme s nasekanými mátovými listy.