Závin se švestkami

Potřebujeme

  • 250 g hladké mouky
  • 125 ml vlažné vody
  • špetku soli
  • 3 lžíce oleje
  • 1 žloutek

na náplň

  • 600 g švestek
  • 100 g strouhanky
  • 100 g mletých lískových oříšků
  • 1 citron
  • 2 vejce, špetka soli
  • 500 g netučného tvarohu
  • 200 g kysané smetany
  • 75 g hnědého cukru

na polévání

  • 1 vejce
  • 2 lžíce vanilkového cukru
  • 50 g medu
  • 50 g másla (i na vymazání formy)
  • 250 ml mléka

Jak na to

Z mouky, soli, vody, oleje a žloutku uhněteme elastické těsto. Bochánek zabalíme do pergamenu a přikryjeme nahřátým hrncem.

Švestky nakrájené na čtvrtiny smícháme s ořechy a strouhankou.

Rozklepneme vejce, žloutky smícháme s tvarohem, kysanou smetanou, cukrem, vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a solí a nakonec přidáme ušlehaný sníh.

Zapékací misku vymažeme máslem. Těsto rozdělíme na dvě části, každou natenko rozválíme a ještě je vytáhneme rukama. Placky potřeme tvarohovou náplní a poklademe švestkami. Oba záviny srolujeme a vložíme do zapékací formy.

Zbytek másla zahřejeme s mlékem, smícháme s vejcem a medem nalijeme kolem závinů. Pečeme asi 50 minutá a několikrát během pečení záviny zalijeme tekutinou z formy.

Švestkový koláč

Potřebujeme

  • 4 až 5 lžic oleje
  • sůl
  • 350 g mouky
  • 150 ml mléka
  • kostku droždí
  • 3 až 4 lžíce cukru
  • balíček vanilkového cukru
  • 1 vejce
  • strouhanku

na náplň a posypání

  • 1,5 kg švestek
  • 50 g mandlových lupínků
  • cukr
  • skořici

Jak na to

Nejprve si připravíme kynuté těsto: Do mísy s moukou, olejem a soli přilijeme vlažné mléko, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme cukr, vanilkový cukr a vejce. Zpracujeme těsto, přikryjeme je utěrkou a necháme alespoň 30 minut na teplém místě kynout.

Těsto rozválíme na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech, povrch propícháme, posypeme strouhankou a necháme ještě čtvrt hodiny kynout.

Švestky odpeckujeme rozkrájíme je na čtvrtiny, úhledně je složíme na těsto a nakonec posypeme mandlovými lupínky. Pečeme asi 30 minut v troubě předehřáté na 220 °C. Ještě teplý koláč posypeme krupicovým cukrem se skořicí.

Švestkové smaženky

Potřebujeme

  • 250 g mouky,
  • 40 g cukru
  • špetku soli
  • lžičku citronové kůry
  • 1 vejce
  • 40 g rozpuštěného másla
  • 20 g droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • 20 švestek
  • 20 malých kostek cukru
  • tuk na smažení
  • trošku skořice
  • 50 g cukru

Jak na to

Do mísy prosijeme mouku, uprostřed uděláme důlek, dáme do něj sůl, cukr a citronovou kůru. Rozšleháme vejce a spolu s máslem je rozdělíme po okraji mouky. Droždí rozpustíme ve vlažném mléce, nalijeme j k mouce, zpracujeme na těsto a přikryté necháme asi 30 minut kynout.

Švestky vypeckujeme a do každé vložíme kostku cukru.

Těsto rozválíme, nakrájíme na obdélníky, do kterých balíme švestky. Bochánky smažíme na tuku, posypeme je skořicovým cukrem a podáváme teplé.

Švestkové řezy

Potřebujeme

  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 20 dkg pískového cukru
  • 3 vejce
  • 1 šlehačku
  • 1/2 kg švestek
  • prášek do pečiva

Jak na to

Šlehačku, vejce a cukr trochu našleháme, přidáme mouku s necelým práškem do pečiva, vše řádně smícháme. Pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu.

Korpus poklademe půlkami omytých a vypeckovaných švestek a polijeme pudinkovou polevou − pudink uvaříme podle návodu, ale místo mléka dáme 1/2 litru vody.

Marta Indráková, Polkovice

Smažené švestky s vinnou pěnou

Pro 4 až 5 osob potřebujeme

  • ¼ l mléka
  • 4 vejce
  • 25 g cukru
  • citronovou kůru z půlky citronu
  • 150 g polohrubé mouky,
  • 1 kg švestkového kompotu
  • 60 g mandlí
  • 200 g tuku na smažení

na vinnou pěnu

  • ¼ l bílého vína
  • 120 g pískového cukru
  • 4 žloutky

Jak na to

Z mléka, cukru, žloutků, citronové kůry a mouky umícháme těstíčko, které zkypříme sněhem z bílků.

Švestky zbavíme pecek, místo nich vložíme mandle, obalíme je v těstíčku a smažíme v rozpáleném tuku.

Na talíři je přelijeme vinnou pěnou, kterou připravíme následovně: Víno, cukr a žloutky vaříme v kotlíku za stálého šlehání do zhoustnutí.

Věra Jedličková, Radonice

Švestkový koláč s mákem

Potřebujeme

  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 2 dkg droždí
  • 1/8 l mléka
  • 4 dkg másla
  • 3 dkg cukru
  • 1 vejce

na náplň

  • 0,25 l mléka
  • 0,25 l smetany
  • 30 dkg mletého máku
  • 4 dkg škrobové moučky
  • 1 žloutek
  • 14 dkg cukru
  • kávovou lžičku citronové kůry
  • 4 dkg másla
  • 1,5 kg švestek

Jak na to

Do mouky v míse nalijeme tři lžíce vlažného mléka, přidáme droždí a necháme vzejít kvásek. Ve zbylém vlažném mléce rozpustíme tuk, přidáme cukr a vejce. Vše zpracujeme na těsto a necháme půl hodiny kynout.

Mezitím vaříme asi 10 minut mléko, smetanu a mák. Do směsi přilijeme v trošce vody rozmíchanou škrobovou moučku se žloutkem, rozpuštěným tukem, cukrem a citronovou kůrou. Znovu necháme přejít varem a dáme vychladnout.

Těsto rozválíme a přeložíme na vymazaný plech, potřeme svařeným mákem a poklademe půlkami švestek bez pecek. Pečeme v předehřáté troubě 35 minut.

Po mírném vychladnutí můžeme povrch potřít meruňkovou marmeládou. Posypeme krystalovým cukrem.

Jana Tatárková, Opava

Rychlý švestkový koláč

Potřebujeme

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 13 dkg rozpuštěného tuku
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kostku baleného droždí
  • trošku teplého mléka

Jak na to

Z droždí a mléka připravíme kvásek. Do mísy prosijeme mouku s práškem do pečiva, přidáme vejce, kvásek a vlažný tuk. Dobře vymícháme těsto a dáme je na vymazaný a vysypaný plech.

Těsto poklademe půlenými švestkami (nebo jiným ovocem), posypeme drobenkou z mouky, cukru a másla. Pro lepší chuť můžeme přidat i mletou skořici. Koláč dáme péci.

Martina Bulíčková, Borohrádek

Švestkový bramborový závin

Potřebujeme

  • 500 g vařených brambor
  • 30 g tuku
  • lžičku octa
  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • švestky
  • skořicový cukr
  • strouhanku
  • tuk na plech
  • žloutek

Jak na to

Studené vařené brambory nastrouháme, promícháme s moukou, osolíme, přidáme tuk, žloutek a ocet a zaděláme tužší těsto. Rozdělíme je na tři bochánky, které pomoučíme a necháme je půl hodiny odpočinout pod nahřátým kastrolem.

Švestky vypeckujeme, pokrájíme na nudličky a posypeme skořicovým cukrem.

Těsto rozválíme, jemně posypeme osmaženou strouhankou, přidáme švestky a znovu strouhanku. Zabalíme záviny, položíme je na vymaštěný plech, povrch ještě pomastíme a upečeme v dobře vyhřáté troubě.

Jana Strnadová, Litochovice

Škvarkový závin se zavařeninou a sušenými švestkami

Potřebujeme

  • 20 dkg umletých škvarků
  • 2 žloutky
  • 2 dl mléka
  • 40 dkg hladké mouky
  • 15 dkg cukru
  • půl prášku do pečiva
  • rybízovou zavařeninu
  • 20 dkg povařených vypeckovaných švestek
  • vejce na potření

Jak na to

Mouku prosijeme na vál, přidáme žloutky, škvarky, mléko, cukr, prášek do pečiva a rychle vypracujeme těsto, které rozválíme na placku asi 1 cm vysokou. Potřeme ji rybízovou zavařeninou, posypeme sekanými švestkami a zabalíme do závinu. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a ve středně vyhřáté troubě pečeme asi 45 minut. Necháme rozležet do druhého dne.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Švestková polévka

Rozmixujeme celý švestkový kompot (včetně šťávy) se smetanou a šťávou z půlky citronu. Máme-li, přidáme kousky čerstvých švestek. Podáváme s nasekanými mátovými listy.