Zdroje: casjenprome.cz, www.vareni.cz

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Švestkové knedlíky mohou být všelijaké, ale není nad obyčejné bramborové těsto, které je tak akorát pevné, aby švestičku obalilo. Je maličko tuhé, ale asi jen tak, jak bývají těstoviny a slouží prostě k tomu, aby udrželo švestku pohromadě. Mák s cukrem a rozpuštěným máslem udělají z takových švestkových knedlíků sladkou delikatesu, kterou si můžete pamatovat z dětství. Takové knedlíky se jistě vpijí do paměti i vašim dětem a vnoučatům.

Švestky určitě vypeckujte!

Než se pustíte do vaření, rozhodně švestky vypeckujte. Není větší otrava, než u takového výborného jídla plivat pecky a odkládat je na kraj talířku. I takový detail zkazí zážitek z chutného oběda. Navíc fajnšmekři vkládají do švestek lžičenku skořicového cukru.

Jak se vaří staročeské švestkové knedlíky?

Je to náramně jednoduché. Posuďte sami.

  • Na švestkové knedlíky z bramborového těsta budete potřebovat:
  • ½ kg švestek
  • ½ kg brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • 75 g krupice
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • špetku soli

Bramborové těsto na švestkové knedlíky není nijak náročné či zapeklité. Naopak. Na jeho přípravu budete potřebovat brambory typu C. Uvařené brambory nechejte vychladnout, nastrouhejte a přidejte sůl, vejce i krupici a mouku. Jak už bylo řečeno, těsto je lepší tužší. Rozválené těsto nařežte na čtverce podle velikosti švestky. Suché švestky balte jen tence, někdy mohou až prosvítat.

Připravené koule vložte do vroucí osolené vody, zamíchejte a pozvolna vařte. Švestkové knedlíky vařte zhruba 8 minut, pak jeden vyzkoušejte. Uvařené nechejte před podáváním okapat.

Aby byly knedlíky opravdu dobře dochucené, nezapomeňte mák pomlít a smíchat jej s moučkovým cukrem. Ani na másle nešetřete. Než budete oběd podávat, rozpusťte si máslo a nalejte do omáčníku nebo konvičky.

Související články