Švestkové knedlíky patří mezi klenoty tradiční české kuchyně. Sladké uzrálé švestky obalené v nadýchaném tvarohovém těstě a posypané strouhaným tvarohem jsou opravdu dokonalou lahůdkou, které jen tak někdo neodolá. Využijte tedy momentální úrody tohoto zdravého ovoce, protože z čerstvými švestkami chutnají opravdu nejlépe. A pokud se řadíte mezi kuchaře začátečníky, máme pro vás jednoduchý recept, který se vám dozajista vždycky povede.

Jak si švestkové knedlíky připravit se podívejte na tomto videu:

Zdroj: Youtube

Švestkové knedlíky nejen v Čechách

Toto tradiční jídlo není oblíbené jen u nás, ale s oblibou se dělá i na Moravě a pochutnat si na něm můžete i v sousedním Rakousku, Německu, a dokonce i v Maďarsku. Zpravidla se od sebe liší zvoleným druhem těsta a také posypem. Rakouský a bavorský knedlík je většinou plněný povidly, posypaný cukrem, mákem a politý máslem nebo vanilkovým krémem.

Oblíbená lahůdka arcivévody

Věhlasný arcivévoda František Ferdinand d'Este, dědic rakousko-uherského trůnu, byl známý svou láskou k českému venkovu. Jako vášnivým lovec trávil často čas právě v našich lesích. A během svých cest neodolal některým dobrotám české kuchyně. Zamiloval si mnoho tradičních pokrmů, mezi nimiž se nacházely právě i ovocné švestkové knedlíky. Na jeho oblíbeném Konopišti se na jeho počest tyto knedlíky připravují dodnes.

Výběr a příprava švestek

Pro zhotovení švestkových knedlíků vybírejte vždy zralé, zdravé a šťavnaté švestky. Před použitím je pečlivě omyjte a odpeckujte. Lépe se vám bude pracovat se švestkami menšího a středního tvaru, půjdou vám snáze zabalit do tvarohového těsta.

Švestkové tvarohové knedlíky

Vložte do mísy 1 polévkovou lžíci změklého másla a utřete jej s 2 syrovými vajíčky. Následně přidejte, 250 g měkkého tvarohu, špetku soli, 250 g hrubá mouka a veškeré ingredience zapracujte do hladkého těsta. Pak z něho uválejte silnější váleček a odkrajujte kousky těsta, do kterých vždy zabalte nejlépe vypeckovanou švestku.

Takto připravené knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte je tak dlouho, dokud nevyplavou na hladinu. Zpravidla to bývá tak 8 až 10 minut. Když vařené knedlíky cedníkem vyjmete, propíchněte každý vidličkou, aby z nich unikla vroucí pára. Pak už nezbývá než tuto lahodu naservírovat na talíře a posypat strouhaným tvarohem, moučkovým cukrem a zalít rozehřátým máslem.

Knedlíky lze dochutit i jinak

Výše uvedenou klasiku můžete obohatit o další chutě. Na knedlíky lze přidat šlehačku, zakysanou smetanu, skořicový cukr nebo mák s cukrem a máslem. Stejně tak lze rozmačkat ovoce do řídkého měkkého tvarohu a využít jej jako jemnou polevu. Výborný je i strouhaný perník.

Související články

Zdroje: www.recepty.cz, www.cesky.radio.cz, www.denik.cz