Meruňkové, jahodové, brůvkové nebo švestkové? Jaké ovocné knedlíky jsou vaše nejoblíbenější? Nebo je snad milujete všechny? My se dnes zaměříme na ty švestkové. Pokud tedy máte ještě pár posledních plodů švestek, připravte z nich pro celou rodinu tuhle lahůdku.
V Česku se ovocné knedlíky připravují především z kynutého či tvarohového těsta. Následně se naplní ovocem a nechají vařit ve vodě. Poté se teplé posypou strouhaným tvarohem nebo pečenou strouhankou, cukrem a polijou se rozpuštěným máslem. V naší domovině se podávají jako hlavní chod, někde jako dezert.
Kynuté knedlíky se připravují na sladko i na slano
Někdy se tyto knedlíky připravují i na slano. Plní se uzeným masem a jsou polité sádlem a osmaženou cibulkou.
Ovocné knedlíky pocházejí z Bavorska nebo Rakouska. Ty jsou ale trochu jiné, než ty české. Tyto tradiční knedlíky našich sousedů jsou totiž velké a plněné povidly. Jsou vařeny ve slané vodě a podávají se posypané cukrem, mákem a polité máslem nebo vanilkovým krémem.
Na našem území se objevily v 17. století, ale samozřejmě se od těch dnešních lišily. Připravovaly se totiž tak, že se smíchaly rozmočené housky, vejce a ovoce. Pak se vytvořilo těsto, to se osmažilo a pak ještě vařilo.
Švestkové knedlíky podle receptu našich babiček
Suroviny:
500 g švestek
500 g hrubé mouky
250 ml mléka
1 kostka droždí
1 vejce
1 lžička soli
Na ozdobu a dochucení:
1 lžička cukru krupice
100 g tvarohu na strouhání
100 g rozpuštěného másla
Na postup se podívejte ve videu:
Zdroj: www.prostreno.cz, www.jimeto.cz, ww.prozeny.cz