Meruňkové, jahodové, brůvkové nebo švestkové? Jaké ovocné knedlíky jsou vaše nejoblíbenější? Nebo je snad milujete všechny? My se dnes zaměříme na ty švestkové. Pokud tedy máte ještě pár posledních plodů švestek, připravte z nich pro celou rodinu tuhle lahůdku.

V Česku se ovocné knedlíky připravují především z kynutého či tvarohového těsta. Následně se naplní ovocem a nechají vařit ve vodě. Poté se teplé posypou strouhaným tvarohem nebo pečenou strouhankou, cukrem a polijou se rozpuštěným máslem. V naší domovině se podávají jako hlavní chod, někde jako dezert.

Kynuté knedlíky se připravují na sladko i na slano

Někdy se tyto knedlíky připravují i na slano. Plní se uzeným masem a jsou polité sádlem a osmaženou cibulkou.

Ovocné knedlíky pocházejí z Bavorska nebo Rakouska. Ty jsou ale trochu jiné, než ty české. Tyto tradiční knedlíky našich sousedů jsou totiž velké a plněné povidly. Jsou vařeny ve slané vodě a podávají se posypané cukrem, mákem a polité máslem nebo vanilkovým krémem.

Na našem území se objevily v 17. století, ale samozřejmě se od těch dnešních lišily. Připravovaly se totiž tak, že se smíchaly rozmočené housky, vejce a ovoce. Pak se vytvořilo těsto, to se osmažilo a pak ještě vařilo.

Švestkové knedlíky podle receptu našich babiček

Suroviny:

500 g švestek

500 g hrubé mouky

250 ml mléka

1 kostka droždí

1 vejce

1 lžička soli

Na ozdobu a dochucení:

1 lžička cukru krupice

100 g tvarohu na strouhání

100 g rozpuštěného másla

Na postup se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.prostreno.cz, www.jimeto.cz, ww.prozeny.cz