Sezóna švestek končí, proto je ideální čas si ještě naposledy pochutnat na ovocných knedlíkách. Samozřejmě to neznamená, že byste si je nemohli dopřát i v zimě, v tom případě si ale švestky nezapomeňte dát do mrazáku, abyste je měli odkud vytáhnout, až na ně přijde chuť. Poradíme vám, jak si tuto oblíbenou českou pochoutku uvařit podle receptu našich babiček.
Meruňkové, jahodové, brůvkové nebo švestkové? Jaké ovocné knedlíky jsou vaše nejoblíbenější? Nebo je snad milujete všechny? My se dnes zaměříme na ty švestkové. Pokud tedy máte ještě pár posledních plodů švestek, připravte z nich pro celou rodinu tuhle lahůdku.
V Česku se ovocné knedlíky připravují především z kynutého či tvarohového těsta. Následně se naplní ovocem a nechají vařit ve vodě. Poté se teplé posypou strouhaným tvarohem nebo pečenou strouhankou, cukrem a polijou se rozpuštěným máslem. V naší domovině se podávají jako hlavní chod, někde jako dezert.
Švestkové knedlíky milují zejména děti, ale pochutnají si na nich i dospělí.
Kynuté knedlíky se připravují na sladko i na slano
Někdy se tyto knedlíky připravují i na slano. Plní se uzeným masem a jsou polité sádlem a osmaženou cibulkou.
Ovocné knedlíky pocházejí z Bavorska nebo Rakouska. Ty jsou ale trochu jiné, než ty české. Tyto tradiční knedlíky našich sousedů jsou totiž velké a plněné povidly. Jsou vařeny ve slané vodě a podávají se posypané cukrem, mákem a polité máslem nebo vanilkovým krémem.
Na našem území se objevily v 17. století, ale samozřejmě se od těch dnešních lišily. Připravovaly se totiž tak, že se smíchaly rozmočené housky, vejce a ovoce. Pak se vytvořilo těsto, to se osmažilo a pak ještě vařilo.
Švestkové knedlíky - babiččina klasika.
Švestkové knedlíky podle receptu našich babiček
Suroviny:
500 g švestek
500 g hrubé mouky
250 ml mléka
1 kostka droždí
1 vejce
1 lžička soli
Na ozdobu a dochucení:
1 lžička cukru krupice
100 g tvarohu na strouhání
100 g rozpuštěného másla
Na postup se podívejte ve videu:
Zdroj: www.prostreno.cz, www.jimeto.cz, ww.prozeny.cz