obrázek z archivu ireceptar.cz

Švestkové šišky, jablkový chlebovec, zelníky...

V kuchařkách našich babiček se skrývají poklady, ale i důkazy o tom, že česká kuchyně nebyly jen kalorické bomby typu vepřoknedlozelo. Řada dobových receptů staví na skromných možnostech domácností. Přitom až podivuhodně splňuje současné zásady zdravé výživy.

Šišky s mákem a švestkami

Potřebujeme 

  • 1 kg hladké mouky
  • 3 špetky soli
  • 1 l vody
  • švestky (možno použít i jiné ovoce)
  • mák na posypání
  • med na oslazení

Jak na to 

Osolenou mouku zalijeme vroucí vodou, promícháme, necháme odpočinout a pak dobře propracujeme.

Na pomoučeném vále válíme šišky a plníme je švestkami. Vaříme je ve vroucí vodě asi 8 minut — než vyplavou na povrch.

Sišky sypeme mákem a sladíme medem.

Ze zbytku těsta lze uválet prázdné válečky, řečené šidilky.

Babiččiny zelníky

Potřebujeme 

  • 0,5 kg hladké mouky
  • 1/2 hlávky zelí
  • 1 vejce
  • sůl, pepř

zelníkyzelníkyAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Na hrubém struhadle nastrouháme zelí a prosejeme na ně hladkou mouku. Osolíme, opepříme a dobře promícháme.

Přidáme celé vejce, trošku vlažné vody a promícháme tak, aby těsto bylo dostatečně řídké.

Potom do rozpáleného oleje naběračkou lijeme malé placičky, které pečeme dočervena. Podáváme s čajem.

Plněné zelné listy

Potřebujeme

  • 6 velkých zelných listů
  • 20 g slaniny
  • 30 g sádla
  • 1 cibuli
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 250 g mletého masa
  • 50 g žemle
  • mléko
  • 1 vejce
  • sůl, pepř

Jak na to

Zelné listy uvaříme ve slané vodě a necháme okapat. Ze žemle namočené v mléce, mletého masa, cibule, koření a vejce vyrobíme nádivku. Tou naplníme zelné listy, stočíme je do závitků a podle potřeby zavážeme bílou nití.

Na sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibulku, lehce podlijeme vodou, přidáme zelné závitky a dusíme v troubě. Do omáčky přidáme na kostičky nakrájenou a rozškvařenou slaninu nebo špek, zaprášíme moukou a ještě trochu prohřejeme.

Jablkový chlebovec

Potřebujeme 

  • 250 g tvrdšího chleba
  • 5 jablek
  • 80 g rostlinného tuku
  • cukr
  • 1 vejce
  • 125 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce ovocné šťávy
  • 2 lžíce sekaných ořechů, rozinky

Jak na to 

Chleba nastrouháme a v míse promícháme s ořechy, rozinkami, cukrem, ovocnou šťávou a nahrubo nastrouhanými jablky. Směsí plníme formu vymazanou tukem. Vejce rozšleháme s mlékem, rozpuštěným tukem a nalijeme na směs. Pečeme ve vyhřáté troubě. Upečený chlebovec pocukrujeme, nebo ho podáváme s ovocným jogurtem.

Akční letáky