Pokud zrovna nemáte švestky, můžete je velice snadno nahradit i jiným sezónním ovocem. Jedná se o ideální způsob, jak ovoce rychle a jednoduše zpracovat.
Jak připravuje švestkový koláč Naďa Konvalinková se můžete podívat v tomto videu:
Základem je jogurtové těsto
Kdo by měl v létě chuť na těžké zákusky. Mnohem vítanější jsou lehčí dezerty, které jsou nejen šťavnaté a vláčné, ale šmrnc jim dodá čerstvě uzrálé ovoce. V případě receptu od Nadi Konvalinkové jsou to švestky. Tento recept je výborný díky jogurtovému těstu, které kdysi často využívaly i naše babičky. Je totiž téměř bez práce. Určitě si tento koláč zamilujete nejen vy, ale i všichni ostatní strávníci.
Švestky nade vše
Nejenže se jedná o zdravé ovoce, ale je velmi univerzální ve svém použití. Můžete si je nasušit, kompotovat, upéct z nich koláče a dorty, ale jsou i zajímavým doplňkem k masu.
Obsahují velké množství nepostradatelných minerálů, vitamínů a antioxidantů, jež značně zpomalují proces stárnutí. Zároveň se jedná o látky, které jsou výbornou prevencí před srdečními chorobami. Za dob našich babiček byly vždy švestky velice ceněné jako skvělá zásobárna nedostatkových a zdraví prospěšných látek po celou zimu.
Švestkový jogurtový koláč podle Nadi Konvalinkové
Do větší mísy vložte 250 ml bílého jogurtu, 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky a 2 vejce. Přidejte 1/2 hrnku cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček prášku do pečiva a 1 panáka rumu.
Z veškerých ingrediencí vypracujte hustější těsto a vložte jej na pečicí plech vyložený pečicím papírem. Stejně tak jej lze vymazat sádlem nebo olejem a posypat lehce moukou. Na tuto dávku budete potřebovat asi tak 1,5 kg očištěných a vypeckovaných švestek. Rovnoměrně je poklaďte po celé ploše těsta.
Přichází řada na drobenku
Jak připravit drobenku? Většinou je v receptech poměr použitých surovin, tedy másla, cukru a polohrubé mouky v poměru 1:1:2. V tomto případě si v míse smíchejte 70 g másla, 8 lžic hrubé mouky, 4 lžíce cukru, 1 sáček vanilkového cukru a 1 lžíci rumu. Veškeré ingredience pečlivě spojte dohromady, nejlépe pomocí prstů.
Následně drobenku nasypejte na připravený koláč a můžete ho dát péct do předem vyhřáté trouby na 170 až 180 ° C zhruba na 40 až 45 minut. Nezapomeňte koláč během pečení pravidelně kontrolovat, protže každá trouba peče jinak. Klidně můžete koláč zpočátku překrýt pečicím papírem.
Nejnovější epizodu podcastu iReceptář do ucha si poslechněte přímo ZDE: