K jejím věrným strávníkům patřil třeba režisér Ján Roháč, Vlastimil Brodský či Bohouš Záhorský, o režiséru Miloši Formanovi koluje historka, že se s pekáčem šunkofleků dokonce zamkl v kuchyni, aby mu je nikdo nesnědl. Její pokrmy zbožňoval i její manžel Miloš Kopecký, a to prý zejména omáčky, které jedl zásadně lžící. Mnoho jejích kolegyň si k ní také chodilo pro kuchařské rady a recepty. Byly vydány i v kuchařkách, které jsou dodnes k dispozici na pultech knihkupectví. Velmi populárním je recept, ke kterému nepotřebujete váhy, ani hrnky, nýbrž lžíce. Zkuste ho, je báječně jednoduchý.
Lžícový švestkový koláč
- Suroviny:
- Na korpus:
- 20 lžic polohrubé mouky
- ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
- 20 lžic mléka
- 10 lžic krupicového cukru
- ½ kostky másla
- 1 vejce
- Na náplň a drobenku:
- 1000 g švestek";i:10;s:22:"140 g polohrubé mouky";i:11;s:25:"100 g krystalového cukru";i:12;s:12:"100 g másla
- Postup:
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva a pak přidejte mléko, cukr, změklé máslo, vejce. Pečlivě promíchejte a vytvořte hladké těsto, které rozetřete na plech vyložený pečicím papírem.
- Švestky omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte. Poté je rovnoměrně rozložte na těsto.
- Z mouky, másla a cukru připravte drobenku a posypte jí švestky.
- Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova.
Zdroje: magazin.recepty.cz, www.receptyonline.cz