K jejím věrným strávníkům patřil třeba režisér Ján Roháč, Vlastimil Brodský či Bohouš Záhorský, o režiséru Miloši Formanovi koluje historka, že se s pekáčem šunkofleků dokonce zamkl v kuchyni, aby mu je nikdo nesnědl. Její pokrmy zbožňoval i její manžel Miloš Kopecký, a to prý zejména omáčky, které jedl zásadně lžící. Mnoho jejích kolegyň si k ní také chodilo pro kuchařské rady a recepty. Byly vydány i v kuchařkách, které jsou dodnes k dispozici na pultech knihkupectví. Velmi populárním je recept, ke kterému nepotřebujete váhy, ani hrnky, nýbrž lžíce. Zkuste ho, je báječně jednoduchý.

Lžícový švestkový koláč

  • Suroviny:
  • Na korpus:
  • 20 lžic polohrubé mouky
  • ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 20 lžic mléka
  • 10 lžic krupicového cukru
  • ½ kostky másla
  • 1 vejce
  • Na náplň a drobenku:
  • 1000 g švestek";i:10;s:22:"140 g polohrubé mouky";i:11;s:25:"100 g krystalového cukru";i:12;s:12:"100 g másla
  • Postup:
  • Mouku smíchejte s práškem do pečiva a pak přidejte mléko, cukr, změklé máslo, vejce. Pečlivě promíchejte a vytvořte hladké těsto, které rozetřete na plech vyložený pečicím papírem.
  • Švestky omyjte, osušte, rozpulte a vypeckujte. Poté je rovnoměrně rozložte na těsto.
  • Z mouky, másla a cukru připravte drobenku a posypte jí švestky.
  • Koláč pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut dozlatova.

Zdroje: magazin.recepty.cz, www.receptyonline.cz