Upečte si výborný švestkový koláč s makovou dobenkou podle Josefa Maršálka.
Zdroj: Profimedia

Švestkový koláč s mákem podle Maršálka: Mistr pekař umí ten nejlepší!

Pochutnejte si doma na vynikajícím švestkovém koláči s mákem podle mistra pekařského umění Josefa Maršálka. Jeho recepty jsou často jen poctivé a prosté, přesto dokáže vykouzlit z trošky mouky, cukru a másla vynikající delikatesu. Jaký je švestkový koláč s makovou drobenkou?

Zdroje: zlin.rozhlas.czvysocina.rozhlas.cz

Univerzální drobenkový koláč se švestkami a mákem

Tento recept vás opravdu nezahltí množstvím nezvyklých ingrediencí či jiných novot. Maršálkův recept je nejen jednoduchý, ale navíc potěší tím, že tímto způsobem můžete zpracovat i další ovoce a nejen švestky. Do takového koláče se hodí i veškeré lesní či zahradní plody, vyzkoušejte různé kombinace! Ovoce v koláči krásně pustí šťávu, kterou natáhne drobenka na povrchu i vespod. Nicméně Maršálkův koláč je jiný tím, že náplní není jen ovoce, ale směs s tvarohem a jogurtem.  

Drobenka dodá kyselejším koláčům úžasnou sladkost. Drobenka dodá kyselejším koláčům úžasnou sladkost a navíc zachytí veškerou šťávu z ovoce.  Zdroj: Shutterstock

Drobenkové koláče

Drobenka totiž zdaleka není jen ta jediná, kterou připravovaly naše prababičky ze stejného poměru másla, mouky a cukru. Drobenky mohou být rozhodně ochucené o koření či mleté mandle. Cukráři také radí přidat do drobenky vanilkový cukr, kůru z citronu či žloutek, pokud chcete drobenku zjemnit.

Drobenka z hladkého těsta se používá běžně a můžete do ní přidat i kypřicí prášek. Na kynuté koláče by však měla být z polohrubé mouky. Pojďme ale zpět k Maršálkově receptu, mistr pekař tuto drobenku ovoněl rumem a dochutil troškou máku. 

drobenka, máslo, cukr, mouka Drobenky se mohou mírně lišit i ochutit je můžete různě.  Zdroj: Shutterstock

Jak se peče švestkový drobenkový koláč s mákem?

Těsto čili drobenku vypracujte ze 150 g změklého másla, 150 g cukru moučky nebo krupice a 200 g hladké mouky. Aby byla drobenka voňavá a chutná, přidejte také 100 g pomletého máku, 1 lžičku rumu a špetku soli. Vypracované těsto můžete hned použít do dortové formy nebo zapékací misky. Ze 2/3 udělejte na dně formy korpus se zvýšenými okraji, které udrží náplň. Takto vytvarovaný korpus nechejte v ledničce asi půl hodiny odpočinout a mezitím můžete nachystat náplň.

Koupili jste neobyčejně chutné švestky? Vypěstujte si vlastní z pecky! Drobenkový koláč může být ze švestek, ale i jiného lesního či zahradního ovoce.  Zdroj: Nataliia Sirobaba / Shutterstock

Směs, kterou naplníte vzniklý korpus, připravíte z 250 g měkkého tvarohu, 250 g jogurtu, 100 g cukru, 3 vajec a trošky citronové nebo limetkové šťávy a kůry. Směs krátce promíchejte, aby se rozpustil cukr, a vlijte do připravené formy na korpus. Na povrch této tvarohovo jogurtové směsi rozprostřete 400 g omytých, vypeckovaných a čtvrcených švestek, které rovnoměrně rozmístěte, než je zasypete zbytkem drobenky smíchané s cca 100 g mletého máku.

V předehřáté troubě na 170 °C pečte zhruba 45 minut. Koláč nechejte trochu vychladnout, aby šel dobře vyjmout z formy, pocukrujte a podávejte.

Akční letáky