Co se švestkami?
Máte ještě nějaké švestky v ošatce nebo jste si je napůlili a dali na mrzák? Půl kila švestiček se vám bude hodit právě na přípravu vynikajícího a vlahého moučníku, kterým je právě drobenkový švestkový koláč s pudinkem. Je jemný, slaďoučký a rozhodně si ho oblíbí i další členové vaší domácnosti.
Nemusíte nikde hledat ani pátrat. Na jednoduchý a vynikající švestkový koláč s pudinkem najdete videorecept přímo zde na YouTube kanálu Toprecepty. Takhle hezky vám to půjde od ruky!
Jak na švestkový koláč s pudinkem?
Aby byla příprava opravdu rychlá a snadná, připravte si jednotlivé části moučníku dopředu. Podle návodu uvařte jeden vanilkový nebo smetanový pudink a nechte jej vychladit. Na chladnoucí pudink se z vrchu pokládá potravinářská fólie, aby se neudělal škraloup. Pamatujte ale, že potravinářská folie by neměla přijít do kontaktu s jídlem teplejším než 70 °C. Jak už bylo řečeno, pudink připravíte podle návodu čili na jedno balení použijte půl litru mléka a dvě lžíce cukru.
Dopředu si můžete nachystat také těsto, respektive drobenku. Tu tvoří přibližně stejné objemy mouky, tuku a cukru. Ideální je použít máslo, alternativou jsou i kvalitní tuky na pečení. Pro vůni můžete přidat i trošku vanilkové esence nebo vanilinového cukru.
Drobenku zpracujte rukama. Zpočátku se bude na prsty lepit především máslo, ale za chvilku mouka začne tuk pěkně vsakovat a utvoří se typické drobky. Na drobenku budete potřebovat 300 g hladké mouky, 120 g moučkového cukru, 175 g změklého másla a případně lžičku vanilkové esence.
Pokud budete mít pudink i drobenku připravené dopředu, příprava samotného koláče bude ohromně rychlá a můžete jej péci i před příchodem hostů, nebo když se vrátíte večer domů a už se vám nechce chystat nic velkého. Moučník je sice velmi dobrý i studený, ale nic nepřekoná vůni a chuť čerstvě upečeného koláče.
Máte nachystáno? Tak pečte!
Troubu rozehřejte na 200 °C. Mírně vymazanou formu na koláč zasypejte zhruba 2/3 drobenky a rukou ji zatlačte tak, aby vznikl korpus. Čili vtlačte drobenku nejen na dno, ale i do stran koláčové formy.
Do takto připraveného korpusu nalijte veškerý pudink a rozetřete jej souměrně do stran. Na pudinkovou vrstvu položte půlky švestek slupkou dolů a zasypejte zbytkem drobenky. Díky tomu bude moci drobenka natáhnout šťávy z pečícího se ovoce.
V troubě rozpálené na 200 °C pečte koláč asi 40 minut. Drobenka na povrchu by měla hezky zezlátnout. Po upečení počkejte, až koláč mírně vychladne a bude jej možné dobře krájet.
Zdroje: toprecepty.cz, primainspirace.cz