Švestky jsou lahodné, i když mnohdy trochu opomíjené ovoce. A to je škoda. Tyto modré plody mají lahodnou chuť a blahodárné účinky na lidský organismus. Navíc se z nich mohou stát i vaši pomocníci při hubnutí. Pokud vám rostou na zahradě, neváhejte a zavařte si je na horší časy. Budete tak mít zdroj zdraví vždy po ruce.
Zhubněte se švestkami
I když obsahují poměrně velkorysé množství cukru, jsou švestky výborným pomocníkem při hubnutí. Švestky totiž dokáží vyplavovat přebytečnou vodu z organismu a navíc obsahují látky, které na sebe dokáží ve střevech vázat tukové částice. Umí nastartovat metabolismus a jsou přírodním zdrojem vlákniny, takže vaše zažívání bude díky tomuto ovoci jako v bavlnce. Kromě toho jsou opravdu dobrým zdrojem vitaminů skupiny B a příznivě ovlivňují nervy, mozek, ale i odolnost vůči stresu.
Zavařte je
I to jsou důvody, proč byste se neměli s konzumací tohoto lahodného ovoce spokojit jen pár týdnů v roce, ale naopak byste si měli zajistit jeho zásoby. Nejjednodušší způsob je jejich zavaření.
Jak na švestkový kompot, se podívejte na video:
Švestky jsou samy o sobě dost sladké, pokud tedy zvolíte perfektně zralé plody, nemusíte kompot ani jinou zavařeninu zbytečně doslazovat. Stačí, když podpoříte jejich chuť vhodným kořením.
Voňavé koření
Švestky můžete zavařit i pomocí trouby. Omyjte je, vypeckujte. Připravte si na ně speciální lák z litru vody, dvou svitků skořice, kůry z bio citronu, citronové šťávy, pár kousků hřebíčku a tří hvězdiček badyánu. Dochuťte čtyřmi lžícemi tuzemského rumu, přiveďte k varu a nechte 15 minut probublávat. Pokud trváte na sladké chuti, přisypejte ještě 200 gramů cukru, ovšem není to nezbytně nutné.
Do trouby a je hotovo
Mezitím vypeckovanými švestkami jednoduše naplňte perfektně čisté sklenice, které zalijete vychladlým nálevem. Všechny sklenice, jakmile jsou napěchované švestkami a zalité, pevně zavíčkujte a vyskládejte do hlubšího plechu nebo pekáče. Podlijte je vodou, měla by sahat zhruba dva až tři centimetry ode dna. Pekáč se sklenicemi pak dejte do trouby předehřáté na na 175 °C. Nastavte si časomíru na 40 minut a sklenice se švestkami takto zavařte. Po uplynutí doby troubu vypněte, ale neotvírejte. Jednoduše tam nechte švestkové zavařeniny vychladnout.
Související články
Zdroje: budejovice.rozhlas.cz, www.jaktak.cz