Bez cibule by to v české kuchyni nešlo. Většinou tvoří základ mnoha jídel a dodá pokrmům ten správný šmrnc. Bohužel její krájení je spojeno s pláčem. Jak se nejlépe vyhnout nepříjemnému slzení a pálení očí, které cibule vyvolává? Vyzkoušejte některý z následujících triků a naučte se nakrájet cibuli bez slz.

Proč cibule způsobuje pláč

Jakmile dojde k narušení ochranného obalu cibule, začne se vylučovat dráždivý plyn, který účinkuje podobně jako ten slzný. Jakmile zasáhne senzorické nervy v očích, dojde ke známému slzení a štípání, které chrání povrch očí před dalším pronikáním plynu. Jak tomu můžete předejít?

Začněte studenou vodou

Základem dobrého začátku je loupat cibuli pod studenou tekoucí vodou. Díky tomu nebudou štiplavé silice dráždit váš nos, ani oči.

Odřízněte spodní část cibule

V kořenovém konci je koncentrováno největší množství enzymů a molekul, které při narušení nožem začnou uvolňovat dráždivé výpary. Jestliže právě tuto část odříznete, budete pálivé plyny eliminovat.

Cibuli před krájením zchlaďte

Než začnete s krájením, dejte cibuli na půl hodiny do mrazáku. Po vyjmutí ji co nejrychleji pokrájejte a dráždivé látky nedostanou šanci. Stejně tak funguje i vodní ledová lázeň.

Funguje to i naopak, cibuli ohřejte

Zkuste to i obráceně. Než začnete cibuli loupat a krájet, vložte ji zhruba na 30 sekund do mikrovlnné trouby. Po vyndání ohřátou zeleninu oloupejte a nakrájejte.

Užijte si při krájení žvýkačku

Při krájení cibule si můžete zažvýkat, jen si vyberte mentolovou příchuť. Během žvýkání totiž budete více dýchat ústy a silný mentol utlumí unikající dráždivé silice z cibule.

Odvětrejte výpary

Ještě než se dáte do práce, pusťte si digestoř. Stejnou službu vám udělá i větrák, a navíc se u toho lehce zchladíte. Proudění vzduchu rozvíří výpary a vaše oči tak zůstanou v bezpečí.

Krájejte vždy správným nožem

Další vychytávkou, kterou můžete zmírnit uvolňování dráždivých látek z cibule, je kvalitní a skutečně ostrý nůž. Díky němu narušíte cibuli jen minimálně a krájení vám půjde rychleji od ruky.

Krájejte za svitu svíčky

Vyzkoušejte dokonalý trik našich babiček, které své oči chránily pomocí plamene svíčky. Stačí zapálit 1 až 2 svíčky a postavit je nedaleko prkénka, na kterém budete cibuli krájet. Protože vzduch slouží pro plamen jako palivo, snadno s ním nasaje i těkavé plyny z cibule. Většina štiplavých plynů se tak k vašim očím nedostane.

Náš tip

Namočte nůž do citronové šťávy! Dojde k chemické reakci, která zmírní uvolňování štiplavých silic.

Zdroje:

www.kupi.cz, www.pikant.cz, www.bydlimekvalitne.cz