Recepty z dýně jsou velmi různorodé a snadné, proto se těší velké oblibě. Jistě už jste připravovali polévku z dýně, možná ji pravidelně přidáváte do rizota nebo si ji pečete do teplého podzimního salátu plného vitamínů. Co ale takhle svíčová z dýně? Nechte si trochu zaexperimentovat?

Dýně jako lahůdka i nádoba na vodu

Dýně velmi dobře chutná, nezatěžuje tělo a přináší řadu zdraví prospěšných látek. Své o tom věděli už naši předci. Patří totiž mezi nejstarší kulturní plodiny. Domorodci v Americe ji s chutí pojídali a navíc si z ní vytvářeli nádoby na vodu. Přidávali ji i do různých nápojů. Skvělou zeleninou byla i pro námořníky. Dlouho vydržela a byla plná živin. Také ji používali jako bójku na moři.

Do Evropy ji pak přivezl objevitel Kryštof Kolumbus a evropané si ji zamilovali především pro její velikost, chuť a mnoho možností zpracování. Ve středověku se dokonce dýně přidávala do těsta na chleba, aby se šetřilo s moukou.

Jak připravit svíčkovou na smetaně s dýní hokaido

Suroviny:

6 lžic oleje

3 lžíce másla

2 ks cibule

100 g celeru

3-4 lžíce hořčice

6 ks mrkve

2 ks petržele

20 g špeku

3 lístky bobkového listu

6 kuliček nového koření

1 lžička citronové šťávy

1.5 kelímku smetany ke šlehání

1.5 kg hovězího masa

6 kuliček celého černého pepře

250 g dýně hokaido

Postup:

Hovězí maso v celku osolíme, opepříme, prošpikujeme a poté zprudka osmažíme do tmava na troše oleje. Potom maso dáme do pekáčku, kde ho potřeme lžící hořčice. Mezitím očistíme kořenovou zeleninu. Mrkev a petržel nakrájíme na kolečka. Dýni opláchneme a nakrájíme na kostičky společně s cibulemi a celerem.

V hrnci rozehřejeme máslo a poté přidáme zeleninu a smažíme do zlatohněda, přidáme lžíci hnědého cukru a necháme trochu zkaramelizovat. Dále přidáme mletý pepř, bobkové listy, sůl, nové koření a celý pepř. Na pánev od masa dáme smažit cibuli do světle hněda a následně ji přidáme k zelenině. Zeleninu nasypeme na maso, přidáme hořčici, osolíme, opepříme a podlijeme do půlky pekáčku vodou.

Pečeme zakryté na 180 °C zhruba 2 hodiny podle tuhosti masa. Pokud bude maso tužší, pečeme ještě déle. Následně maso a koření vyjmeme a zeleninu rozmixujeme. Nakonec pomalu vmícháme smetanu a dochutíme solí, cukrem a trochou citronové šťávy, případně trochou hořčice.

Svíčkovou na smetaně s dýní hokaido podáváme s knedlíkem a brusinkovou zavařeninou.

Zdroj: www.countrylife.cz, www.vyzivovo.cz, www.vareni.cz