Hovězí pečeně ze svíčkové, což je cenný druh hovězího masa, se podává nakrájená na plátky, se smetanovou omáčkou z kořenové zeleniny, která se dochucuje citronem. Servíruje se obvykle se šlehačkou, brusinkovým džemem a domácími houskovými knedlíky. Mimochodem nejen svíčková omáčka, ale i další typy omáček, jako třeba koprová, houbová či rajská jsou pro českou kuchyni typické. A jak vlastně vznikl název svíčková? Řezničtí mistři prý kdysi byli povinni jednou ročně vystrojit svým tovaryšům hostinu, která se prý odehrávala při rozsvícených svíčkách. Některé prameny zase tvrdí, že byl pokrm pojmenovaný podle tvaru svalu (má tvar svíčky), ze kterého se svíčková připravuje. Ať je to tak či onak, svíčková se v našem kraji nakonec ujala natolik, že patří k nejoblíbenějším pokrmům. Věděli jste však, že je možné ji připravit i v troubě? Vyzkoušejte náš recept.

Hovězí svíčková z trouby

  • Suroviny:
  • 2 menší hlávky celeru
  • 8 větších mrkví
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • 4 kuličky jalovce
  • 4 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 800 g hovězího masa
  • 150 g špeku
  • 150 g másla
  • 2 lžíce soli
  • 150 g másla
  • 250 ml smetany na vaření
  • citronová šťáva k dochucení
  • Postup:
  • Celer, mrkev a petržel očistěte a nastrouhejte nahrubo, cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky a vše vložte do pekáčku, a to včetně koření.
  • Hovězí maso omyjte, osušte a důkladně prošpikujte špekem. Poté vložte maso do pekáčku a zakryjte ho zeleninou tak, aby bylo zcela zakryté. Přelijte rozehřátým máslem a nechte odležet v chladu minimálně do druhého dne.
  • Další den vložte pekáček s masem do trouby vyhřáté na 170 °C a pečte asi 15 minut. Poté maso vyjměte, podlijte vodou, osolte a vložte znovu do trouby. Pečte zhruba 180 minut, dokud není maso zcela měkké.
  • Maso vyjměte ze zeleniny, stejně tak vyndejte koření a bobkový list. Poté zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes sítko do hrnce. Zahřejte, lehce povařte, na závěr přidejte smetanu a případně dochuťte citronovou šťávou či dosolte.
  • Hovězí maso nakrájejte na plátky a před podáváním ho ohřejte v omáčce. Podávejte s houskovým knedlíkem, brusinkami a vyšlehanou smetanou.

Zdroje:www.toprecepty.cz, www.milujemedobremaso.cz