Vepřové maso je oblíbené v mnoha kuchyních po celém světě. Je tučnější a šťavnatější než například hovězí. Má nižší obsah bílkovin než ostatní masa, ale zase obsahuje vitaminy B6 a B12 a tuky, kterých je ve vepřovém mase víc než v ostatních druzích masa a některé se řadí mezi nenasycené mastné kyseliny a omega 3 mastné kyseliny, které mají příznivý vliv na naše zdraví.
Vepřová pečeně
Tučnost samozřejmě závisí na části masa, kterou si vyberete. Jinak tučný bude bůček a krkovice, na kotletě kromě tukového krytí příliš tuku nenajdete a právě kotleta hraje prim v našem receptu. Jak udělat lahodnou vepřovou pečeni se sýrovou omáčkou?
Podívejte se na video, kde je vysvětlený postup přesně krok za krokem:
Základem je krásná kotleta v celku. Nakrájejte ji na silnější plátky, zhruba dvou a půl centimetrové. Tukové krytí ponechte, tuk je nositelem chuti a během přípravy se krásně vypeče. Kotleta je nádherný kus masa. Je libová, proto vyžaduje trochu opatrnou péči, aby nebyla vysušená. Jednotlivé plátky dobře osolte a opepřete.
Příprava masa
Nasolené a opepřené maso opečte ze všech stran na trošce olivového oleje na rozpálené pánvi. Dobré je začít vždy tučnou stranou, proto nejprve plátky postavte na pánev tukovým krytím. Pak už pokračujte z obou stran.
Vhoďte k masu kousek másla a jakmile se máslo rozteče, polévejte jím masové plátky, aby se nevysušily. Na závěr rozehřejte troubu na 100 °C a vepřovou dobrotu do ní ještě na 10 minut dejte odpočinout, maso se krásně zatáhne a zůstane šťavnaté.
Sýrová omáčka z výpeku
Výpek rozhodně nevylévejte. Připravili byste se o hotový poklad! Naopak jej využijte k přípravě super rychlé a chutné sýrové omáčky. Do výpeku tedy prolisujte větší stroužek česneku a opatrně orestujte, nenechte jej, aby se spálil, dílo by zhořklo.
Přisypejte vrchovatou lžíci hladké mouky a umíchejte z ní řidší jíšku. Jakmile mírně zrůžoví, stáhněte plamen, aby se nespálila. Ochuťte půl lžičkou sušeného tymiánu, použít ale můžete i snítky toho čerstvého, omáčka pak dostane zcela jiný chuťový rozměr. Jíšku zalijte sklenicí mléka a umíchejte hladkou omáčku. Nechte ji na mírném plameni probublávat a mezitím si nastrouhejte sýr, ideálně cheddar. Vsypte do omáčky a nechejte jej dobře rozpusit. Omáčku ochutnejte a případně dolaďte ještě špetkou soli a pepře.
Poslední krok: Příloha
Zbývá už jen zvolit přílohu dle chuti. Nejvíc se hodí příloha z brambor, ať už z vařených, například posypaných pažitkou, nebo pečených. Velkou parádu udělají i domácí hranolky. Servírujte ihned, maso z trouby bude krásně šťavnaté a s krémovou omáčkou se jen rozplyne na jazyku.
Související články
Zdroje: www.youtube.com, www.protein.cz