Ať už čekáte návštěvu nebo připravujete večeři, tato sýrová omáčka, která je v hned hotová, nadchne známé i rodinu tak, že se po ní jen zapráší. Nepotřebujete k tomu ani žádné speciální ingredience, jen si nezapomeňte v obchodě koupit čedar a ostatní ingredience jistě už máte doma.

Čedar

Tento polotvrdý sýr, který pochází z vesničky Cheddar na jihozápadě Anglie, zvládne okouzlit snad každého gurmána. Na okraji vesnice se nachází spousta jeskyní, kde tyto sýry zrály, neboť jeskyně poskytovala luxusní podmínky v podobě stálé teploty a vlhkosti. Poprvé se o sýru píše roku 1170, ale pravděpodobně se vyrábí ještě mnohem déle. I pověsti o vzniku čedaru jsou různé! Jeden příběh je o selce, která v jeskyni zapomněla mléko, a když se pro něj vrátila, našla místo mléka sýr. Jiná pověst však vypráví o tom, že sýr vůbec z Anglie nepochází a že tam byl dovezen v 15. století.

Za časů války byla výroba čedaru pouze pro vládní účely a řemeslo upadalo. Začátkem nového tisíciletí se k tradici v Cheddaru opět vrátili. Pokud budete mít cestu okolo, určitě výrobnu a jeskyně navštivte, stojí to za to.

Čedar se vyrábí z pasterizovaného, ale i nepasterizovaného kravského mléka, výjimečně z kozího. Ve světě se uchýlili už k modernější výrobě, ale Angličané si stále potrpí na klasiku. Jednou týdně se zaměstnanci firmy, která se výrobou čedaru zabývá, vydají do jeskyně a tam sýry obrací. Sýry zrají od 6 do 18 měsíců.

Chuť se odlišuje podle doby zrání. Čím starší sýr je, tím výraznější a oříškovější chuť má. Čedar se snadno rozpouští, proto se přímo nabízí k zapékání či přípravě omáček.

Ingredience

  • 2 lžíce másla
  • necelé 2 lžíce polohrubé mouky
  • 300 ml čerstvého mléka
  • sůl
  • pepř
  • 200 g čedaru (medium)

Související články

Postup přípravy

Připravte si hlubší pánev, rozpalte jí a dejte do ní máslo. Jakmile bude máslo rozpuštěné, což trvá velmi krátkou dobu (pozor na to!), přidejte mouku a metličkou vytvořte jíšku. Do připravené jíšky po malých dávkách a za stálého míchaní vlijte mléko. Dokonale vymíchejte, ať v omáčce nejsou hrudky. Přidejte špetku soli a pepře, opět dobře promíchejte a vhoďte do směsi čedar, který jste předem nakrájeli na menší kostičky. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Hotovo, teď můžete naplno potěšit své chuťové buňky.

Na postup přípravy se můžete podívat na tomto videu:

Zdroj: Youtube

Zdroje: www.cestovinky.cz, www.denik.cz