Těstoviny či steak se sýrovou omáčkou jsou oblíbeným jídlem dospělých i dětí. Každý si totiž do sýrové omáčky může dát ten sýr, který má rád. Kdo si potrpí na kvalitu, přidává čedar, Itálii zase připomene parmezán a děti ocení eidam nebo taveňák. Dnes se podíváme na to, jak připravuje sýrovou omáčku šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Základem sýrové omáčky je samozřejmě sýr. Pohlreich do ní přidává sýr s modrou plísní. Ten vznikl v podstatě náhodou, když se ještě sýry skladovaly v jeskyních. Nejstarší doklad o modrém sýru je o Gorgonzole z roku 879. K nejznámějším sýrům s modrou plísní patří kromě ní ještě Roquefort, z českých je to pak Niva.

Plísňových sýrů existuje vícero druhů

Modrá plíseň v dnešní době vzniká umělým dodáním penicilinu do mléčného nebo tvarohového základu a následným kontrolovaným zráním. Existuje několik druhů plísňových sýrů. Kromě těch s modrou plísní například ty s plísní na povrchu. Ty jsou typické svou plísňovou kůrkou a patří mezi ně francouzský Camembert či Brie a český Hermelín i Plesnivec.

Nesmíme zapomenout ani na dvouplísňové sýry. Ty mají plíseň uvnitř i venku a jsou charakteristické vysokým obsahem tuku. Je to třeba takový Vltavín nebo Cambozola.

Sýrová omáčka podle Zdeňka Pohlreicha

My si dnes připravíme italskou sýrovou italskou pochoutku podle Zdeňka Pohlreicha. Konkrétně se bude jednat o penne se sýrovou omáčkou.

K jejich přípravě budete potřebovat těstoviny penne rigate, 200 ml vývaru, 200 ml smetany, modrý sýr, máslo, tři šalotky a stroužek česneku. Z bylinek použijete rozmarýn a petrželku. Ochutíte solí a pepřem.

Rozmarýn je skvělý v tom, že nejenže pokrm krásně provoní, ale má také pozitivní vliv na trávení. Zvyšuje totiž zdravou žaludeční sekreci a uvolňuje střeva. Petrželka zase působí jako antioxidant a obsahuje velké množství vitamínu C.

Těstoviny uvařte v osolené vodě. V hrnci nechte rozpustit máslo, na kterém orestujte šalotku a česnek. Zalijte vývarem a nechte odpařit na polovinu. Přilijte smetanu a do ní nalámejte či nastrouhejte sýr. Osolte, opepřete a rozmixujte.

Těstoviny slijte a nasypte do hrnce k omáčce. Pořádně promíchejte a přidejte petrželku a rozmarýn. Když se chutě spojí, můžete servírovat.

Zdroj: www.zenaaktualne.cz, www.apetitonline.cz, www.wikipedia.org