Zdroje: bestrecepty.cz, prima.iprima.cz

Sýrová pomazánka na topinky

Milujete-li originální tatarák, pak vás jistě nic nepřesvědčí, že sýrová verze je lepší. Ale i to může být skvělý nápad, jak udělat pomazánku na topinky, po které se budou všichni olizovat. Přece jen i sýr má své přednosti. Je podstatně levnější a tuhle variantu můžete bez problému nabídnout komukoliv v rodině.

Podívejte, jak jednoduše tatarák ze sýra připravit a pak můžete posoudit i přípravu dalších druhů tataráků.

Zdroj: Youtube

Víte, že tatarák může být i falešný?

Tatarský biftek je ze syrového hovězího pomletého masa, které je dochucené řadou koření a omáček. Nicméně hovězí maso vždy bylo drahé v porovnání se všemi ostatními druhy masa a řadou běžných ingrediencí. I proto jste se možná už setkali s falešným tatarákem.

Základem jsou v tomto případě vařené brambory, které sice nepřipomínají maso ani z daleka, nicméně je to zeleninová hmota, kterou je možné okořenit. Šikovný kuchař to zvládne tak mistrně, že rozdíl je jen velmi nepatrný - a strávníky často oblafne bez jediné poznámky k chuti či konzistenci připraveného tataráku.

Stejně jako tatarák z masa, ani falešný tatarák není vyloženě vhodný pro děti. Sice neobsahuje tepelně neupravené maso, ale syrové vejce je i v tomto druhu tataráku, stejně jako řada omáček a koření.

Vynikající tatarák z rybího masa

Dál ale od podfuků a náhražek. Delikatesou je tatarák z lososa nebo tuňáka. Je významně jemnější, fantasticky se hodí k bruschettám nebo na opečený toust a k vínu. Tatarák z rybího masa je velmi decentní a mezi chutěmi vyniká především čerstvý kopr, který se k rybám skvěle hodí.

Na přípravu je potřeba najemno nakrájený losos a šalotka. Do rybího tataráku se hodí také kapary, které mají příjemně nakyslou chuť, pár kapek citronové nebo limetkové šťávy, trocha soli, pepře a olivového oleje.

Související články