Zdroje: YouTube.com, recepty.cz

Nejrůznější pomazánky zažívaly největší slávu hlavně v 70. a 80. letech minulého století. V posledních letech je nahradily nejrůznější exotické novinky jako hummus, guacamole či různé dipy. Jenže ty se zkrátka známým retro pomazánkám nemají šanci vyrovnat. Vraťte se na chvíli v čase, připomeňte si chuť poctivých a dobrých lahůdek a připravte si geniální sýrovou pomazánku se salámem.

Sýrová pomazánka

K těm nejjednodušším a vůbec nejchutnějším pomazánkám patří určitě pomazánka sýrová. To je ale ve své podstatně poměrně široký pojem, neboť způsobů, jak sýrovou pomazánku vyrobit, a ingrediencí, které při její přípravě použít, existuje celá řada. Někdo nedá dopustit na nastrouhaný eidam jednoduše smíchaný s majonézou a několika stroužky prolisovaného česneku. Jiní zase preferují strouhaný sýr promíchaný s najemno nakrájenou cibulkou a například bílým jogurtem nebo tvarohem. Vůbec nejvíce lidí se ale shoduje na tom, že je božská hlavně sýrová pomazánka z taveného sýru a salámu.

Sýrová pomazánka s uherákem

Uherskou pomazánku zná snad každý a právě sýrová pomazánka s uherákem se jí v lecčem podobá. Není ovšem vyloženě nutné používat během přípravy uherský salám, dokonale jej zastoupí i poličan, kterým se uherák nahrazoval už v dřívějších dobách, když byl uherský salám opravdu velmi drahý a poličan byl jeho cenově dostupnější alternativou.

Podrobný postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Na začátku výroby sýrové pomazánky se salámem si nachystejte mlýnek na maso a umelte na něm najemno 200 gramů uherského salámu. Pokud doma nemáte mlýnek na maso, můžete salám nastrouhat na jemnější straně struhadla. Pak si v míse ušlehejte 150 gramů změklého másla a 150 gramů kvalitního taveného sýru. V obchodě vybírejte takový tavený sýr, který neobsahuje škrob. Do ušlehaného másla se sýrem už jen vmíchejte namletý salám a je hotovo. Před podáváním ještě nechte pomazánku ideálně alespoň hodinu odpočívat v chladničce. Pak už jen pomazánku natírejte na chlebíčky anebo jen tak na rohlík či jiný oblíbený kousek pečiva.

Šunková pomazánka

Pokud zas tolik neholdujete salámům a preferujete spíše šunku, můžete si i z ní vyrobit skvělou pomazánku. I ta je na přípravu až směšně jednoduchá. Vyšlehejte si jeden kelímek smetany ke šlehání a vyrobte z ní šlehačku. Do šlehačky velmi opatrně vmíchejte 1 celé balení čerstvého sýru a přidejte 100 gramů najemno nastrouhané kvalitní šunky. Podle chuti pomazánku osolte a opepřete bílým pepřem. Dejte alespoň na 30 minut vychladit a je hotovo!

Související články